Medicinski informativni portal
Naslovna / Psihologija

Šta sve podrazumeva mentalno zdravlje i kako da ga sačuvamo

Priredio/la: eKlinika/Vitality.rs
12:00 - 07. 06. 2023.

Mentalno zdravlje je definisano kao „blagostanje u kome je osoba svesna svojih sposobnosti, može da se izbori sa svakodnevnim stresom u životu, sposobna je da radi produktivno i sposobna je da doprinese svojoj zajednici“

mentalno zdravlje Neophodno je raditi na promociji vrednosti mentalnog zdravlja i različitih strategija prilagođavanja na stres (koping strategije) koje svaki pojedinac može da primenjuje kako bi očuvao svoje mentalno zdravlje Foto: Shutterstock

Kada govorimo o zdravlju uopšte, moramo da obratimo pažnju na to kako ga je definisala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) još pre više od 70 godina, a to je da je zdravlje „stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili nesposobnosti“.

Uloga fizičke, mentalne i socijalne komponetne u zdravlju

Da bismo bili zdravi, nije dovoljno da ne budemo bolesni i moramo da razumemo da ono ima tri komponentefizičku (koju često poistovećujemo sa zdravljem), ali i onu mentalnu i socijalnu. I dok fizičko zdravlje možemo da definišemo – svi naši medicinski nalazi su u redu, sa mentalnim zdravljem je bitno drugačija situacija.

Kako očuvati mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje, prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije je „stanje blagostanja u kom je pojedinac svestan svojih sposobnosti, može da se nosi sa uobičajenim stresovima života, može da radi i bude produktivan i sposoban je da doprinese zajednici u kojoj živi„. Kao i kod definicije zdravlja uopšte, nije dovoljno da nemamo nikakav problem sa mentalnim zdravljem, da bismo mogli reći da smo zdravi. Potrebno je više od toga. Upravo iz tog razloga je neophodno raditi na promociji vrednosti mentalnog zdravlja i različitih strategija prilagođavanja na stres (koping strategije) koje svaki pojedinac može da primenjuje kako bi očuvao svoje mentalno zdravlje.

Kako možete da procenite i sačuvate svoje mentalno zdravlje? Odgovor na ovo pitanje pronaći ćete u nastavku teksta na sajtu Vitality.rs.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo