Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Dijeta za oporavak tela nakon bolesti – hrana koja nam je potrebna da se vratimo u normalu

Priredio/la: I. V.
11:00 - 10. 04. 2023.

Oporavak organizma nakon neke bolesti ili intervencije ne može da bude efikasan ukoliko ne unosimo adekvatnu hranu, koja telu obezbeđuje energiju i sprema ga za povratak u „normalu“

dijeta za oporavak Tokom procesa zalečenja, telu su potrebne veće količine kalorija, proteina, vitamin Foto: Shutterstock

Dijeta za oporavak tela posle bolesti i podsticanje organizma da što pre zaceli neophodna je kako bi se čovek vratio u normalu nakon nekog oboljenja. Lekari podsećaju da je za oporavak neophodna dobra ishrana. Tokom procesa zalečenja, telu su potrebne veće količine kalorija, proteina, vitamina A i C, a ponekad i cinka (ako rekovalescent ima nedostatak ovog minerala).

Dijeta za oporavak treba da sadrži najdelotvornije namirnice

Stručnjaci Cleveland Clinic izdvajaju namirnice, hranu koju je dobro jesti nakon oporavka od bolesti. Kao najdelotvornije namirnice izdvajaju:

Belančevine
– Nemasna govedina, svinjetina, živina (bez kožice), bilo koja riba
– Pasulj, sočivo, grašak (bez holesterola i zasićenih masti)
– Mleko ili jogurt sa niskim sadržajem masti (grčki jogurt ima više proteina)
Vitamin C
– Agrumi, jagode, kivi, ananas
– Paprika, brokoli, prokelj, kelj, kupus, paradajz
Vitamin A
– Šargarepa, slatki krompir, bundeva, tamnozeleno lisnato povrće, tikvice
– Dinje, suve kajsije
Cink
– Obogaćeni mlečni proizvodi, žitarice
– Nemasno crveno meso
– Seme susama i bundeve.

5 saveta ako osoba ne može dobro da jedete nakon bolesti

Nutricionisti sa Cleveland Clinic preporučuju;

  1. Treba jesti 5 do 6 malih obroka dnevno. Umesto 3 velika obroka tokom dana, ljudi koji se oporavljaju trebalo bi da jedu manje obroke i zdrave grickalice između obroka kako bi uneli dovoljno hrane.
  2. Neke ukusne namirnice, koje inače volimo, možda nisu hranljive tokom oporavka te ih treba zameniti drugom hranom, koja je dobar izvor kalorija, proteina, vitamina i minerala.
  3. Ako osetite promenu ukusa nakon operacije srca, probajte razne namirnice kako biste saznali šta odgovara. Tako može da se otkrije da nekome više prija hladna hrana ili hrana blagog mirisa, manje začinjena.
  4. Koristite domaći nutritivni napitak, ili kupovni, ako ništa drugo ne funkcioniše. Takođe, možete da dodate mleko ili sladoled u napitak, kako bi ga učinili ukusnijim. Ili, voćne bobice, nemasni grčki jogurt i led, i od toga se napravi smoothie.
  5. Preporuka je da se uzima dodatak multivitamina, ako se jede manje voća i povrća od preporučenih količina tokom obroka i užine.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo