U našem narodu, paškanat je još poznat i kao slatka i krstasta trava, jelinjak, pastinak i paškrnat, a njegove zdravstvene koristi su brojne najviše zahvaljujući niskim kalorijama i obilju vitamina C
Paškanat je izuzetno hranljivo korenasto povrće koje pomaže kod brojnih stanja kao što su problemi sa varenjem ili upala pluća Foto: Shutterstock
Paškanat spada u porodicu štitarki, a po svojim hranljivim sastojcima je jedna od najkorisnijih povrtarskih biljaka. I cvet i korenasti plod imaju izuzetno jak, slatkast i aromatičan ukus i miris. Gaji se prilično jednostavno, kao i većina drugog korenastog i začinskog povrća. Izgledom je najsličniji plodu peršuna.
List paškanata ima izuzetno mnogo vitamina C, čak do 50 odsto dnevnih preporučenih vrednosti. Koren (plod) je deo biljke koji se najčešće koristi u domaćinstvu, a sadrži:
Etarsko ulje se nalazi u svim delovima biljke, a najviše ga ima u plodu (korenu). U plodu paškanata ima više ugljenih hidrata nego što je to slučaj sa izuzetno zdravom šaragerom. Paškanat obiluje vitaminima C i B grupe, kalijumom, gvožđem, sumporom i bakrom.
U nekim nekim zemljama, različiti oblici paškanata, odnosno njegovi esktrakti, dadavani su u kliničkim studijama u čistom obliku u ispitivanjima stenokardije, neuroze koja izaziva stezanje krvnih sudova. Pun je andioksidanata a ima vrlo malo masnoća. Ishrana takvim namirnicama pogoduje srcu i kompletnom kardiovaskularnom sistemu, jer sprečava taloženje masnih naslaga.
Takođe, doprinosi i razgrađivanju plakova koji su najveći krivci za formiranje štetnih materija na zidovima naših arterija. To je izuzetno značajno za kompletno kardiovaskularno zdravlje, prevenciju srčanih i moždanih udara, kao i regulaciju krvnog pritiska.
Paškanat se od davnina koristi se kod grčeva u želucu i problema sa crevima i probavom. Zabeleženo je i da se uspešno koristio u ishrani kod vodene bolesti, visoke telesne temperature, reume i drugih upalnih procesa, kao i problema sa spavanjem.
Može da pomogne onima koji boluju od upale pluća i imaju druge respiratorne probleme. Korišćen je i za inhalaciju, iseckan, kao dodatak vreloj vodi. Dobar je za pospešivanje apetita, i kao diuretik. Plod, odnosno čaj od njega, može da povećava mlečnost kod dojilja koje imaju probleme sa mlekom.
Potrebno:
Priprema:
Začinjene plodove ili narendan svež koren prelijte sa kipućom vodom. Nakon što pokriveno odstoji desetak minuta, tečnost treba dobro procediti. Lagano ispijajte dobijeni čaj u manjim gutljajima po dva do tri puta tokom dana.
Ovaj čaj dobar je za ispiranje grla, kao i za osobe koje imaju dijareju.
Često se kao lekovita biljka upotrebljava i divlji paškanat, ali je u tom slučaju potreban oprez. Neke vrste su čak i otrovne i zato nije preporučljivo da ga skupljamo i pripremamo sami, i ako nemamo dovoljno znanja o biljkama. Alkaloid, pastinacin iz paškanata koji u velikim količinama može da bude štetan, pomaže kod grčeva u želucu ako se koristi u čaju, ali nikako se ne sme uzimati u velikim količinama.
Ako se koristi u normalnim količinama, paškanat ni u jednom obliku nema štetna dejstva i bezbedan je za konzumaciju. Moguće je da se kod nekih ljudi pojavi alergijska reakcija, ako im je imunološki sistem kompromitovan. Najčešće se javlja u obliku osipa na koži, ali se brzo i povlači.