Zimski vitaminski kokteli su dragocen dodatak ishrani koji doprinosi boljem zdravlju. Zbog prehlade i ostalih virusnih infekcija, zimi je izuzetno važno pozabaviti se jačanjem imuniteta. U tome značajno mogu da pomognu napici od voća i nekih drugih sastojaka. Pored toga što hidriraju, utiču i na bolje opšte stanje, prevenciju, ali i brži oporavak, ako se razbolite.
Grejpfrut, đumbir i med – zdravi zimski vitaminski kokteli
Potrebno:
- tri crvena grejpfruta
- seckani đumbir
- med
- mineralna voda (po želji)
Priprema:
Grejpfrut iscedite, po želji ostavite pulpu. Đumbir iseckajte ili izrendajte. Pomešajte i dodajte dve kašike meda. Ako želite da napitak više liči na koktel i da ga tako poslužite, možete dodati mineralnu vodu. Ukrasite kriškom grejpfruta.
Koktel cvekla, šargarepa i jabuka
Potrebno:
- 300 g cvekle
- 300 g šargarepe
- 100 g jabuka
- 1/2 kašičice limuna
- kockice leda po želji
- so (opciono, po ukusu)
Priprema:
Isecite cveklu, šargarepu i jabuku na kockice, pa stavite u sokovnik. Dobro izblendirajte i procedite. Dodajte pola kašičice limunovog soka i soli po ukusu, promešajte i poslužite. Napitak je jednako ukusan i bez kockica leda, ako se služi na sobnoj temperaturi.
Zeleni vitaminski napitak
Potrebno:
- 2 veća krastavca
- 50 listova spanaća
- nekoliko listova kelja
- komad đumbira
- 1/2 limete
- so po ukusu
- kriške limuna ili limete za dekoraciju
Priprema:
Dobro operite sve sastojke. Izblendirajte, i držite u frižideru oko 30 minuta.
Prava zimska vitaminska bomba – Samba napitak
Potrebno:
- 60 ml soka od pomorandže
- 60 ml soka od jabuke
- 4 kapi ekstrakta đumbira
- 2 kapi ekstrakta cimeta
- 1 kašičica limunovog soka
- 1/2 kašičice meda
- biber (po ukusu)
Priprema:
Sipajte sve sastojke u šejker, dobro protresite i sipajte u čaše. Po želji dodajte led, ukrasite kolutovima limuna, biberom i cimetom.
Topli zimski punč od jabuka sa karanfilićem
Potrebno:
- više vrhova karanfilića
- 5 većih crvenih jabuka
- 6 šoljica soka od jabuke
- 1 štapić cimeta
- 1/4 kašičice muškatnog oraščića
- 1/4 šolje meda
- 3 kašike limunovog soka
- 1/4 šolje soka od ananasa
- dve narandže
- 1 šolja soka od pomorandže
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Jabuke i narandže isecite na kriške, poprskajte sokom od jabuka, pobacajte po njima karanfilić i pecite 30 minuta. U velikoj šerpi pomešajte ostatak soka od jabuke i štapić cimeta. Kad proključa, smanjite vatru na srednju vrednost i kuvajte još 5 minuta. Sklonite sa šporeta, dodajte muškatni oraščić, med, limunov sok, sok od ananasa. Poslužite vruće i dekorišite parčićima pomorandže i karanfilića.
Divni su vam recepti i veoma korisni.Ja sam mom detetu jos dok je bio mali redovno pravila koktel od cvekle, šargarepe i jabuke, jer je vecito mrljavio sa jelom.Sad kad je porastao za jacanje imuniteta mu dajem najbolje od pcele,perga,propolis i homoljski med.Bitno mi je da je sve prirodno.