Grejpfrut je pored pomorandže i limuna, jedan od najpopularnijih agruma. Poznato po svojoj kombinaciji ekstremne gorčine i blage slatkoće, ovo voće je višenamensko jer može da se dodaje u salate, voćne mešavine i druge recepte. Možda je ipak važniji njegov nutritivni profil, koji uključuje antioksidante koji se bore protiv bolesti.
Šta je tačno grejpfrut i odakle dolazi
Bilo da jedete grejpfrut za doručak ili kao osvežavajuću užinu, ovo citrusno voće gorko-slatkog ukusa je česta namirnica u mnogim domaćinstvima. Pripada porodici Rutaceae, poznatoj po jestivom voću i aromatičnim listovima,a latinski naziv mu je Citrus paradisi. Grejpfrut, kao i drugi citrusi, raste na drveću. Ima tendenciju da raste u tropskoj klimi, jer drveće bolje raste u peskovitom tlu. Sama stabla mogu narasti do šest metara i imaju tamnozeleno lišće. Plod ima žutu koru sa pulpom koja može biti žuta, veoma svetloružičasta ili tamnocrvena. Svaki grozd na drvetu proizvodi više od 12 do 20 grejpfruta istovremeno. Smatra se da je moderni grejp, koji danas koristimo evoluirao iz hibridne verzije sa Jamajke, a u drugoj polovini 20. veka postao je veoma popularna hrana širom sveta.
Nutritivne činjenice o grejpfrutu
Jedna porcija kriški grejpfruta sa sokom sadrži ukupno – masti 0,23 grama, ugljenih hidrata 18,58 gr, dijetalnih vlakana 2,5 gr, šećera 16,05 gr, kalcijuma 28 miligrama, gvožđa 0,21 mg, magnezijuma 18 mg, fosfora 18 mg, kalijuma 320 mg, cinka 0,16 mg i vitamina C 79,1 mg. U nutritivnom smislu, grejpfrut je možda najpoznatiji po svom sadržaju vitamina C i nalazi se na listi zdravog voća. Zauzima treće mesto iza pomorandže i limuna, kao najvećim voćnim izvorima vitamina C.
Koje su zdravstvene prednosti grejpfruta
Kao i drugo citrusno voće, poput pomorandži i mandarina, grejpfrut je cenjen kao odličan izvor vitamina C. Ovaj hranljivi sastojak rastvorljiv u vodi je važan jer pomaže našem telu da efikasnije metaboliše proteine za zarastanje rana, održava kolagen kako bi se smanjili znaci preranog starenja i pomaže nervima u telu da komuniciraju jedni sa drugima radi pokreta mišića. Preporuka je da većina odraslih osoba dobije između 75 i 90 mg vitamina C dnevno. Trudnicama i dojiljama je potrebno više nego ženama koje nisu trudne, ali ne više od 90 mg. Pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi, svaki višak koji vašem telu nije potreban uklanja se urinom, što može biti moguće kada pojedemo samo jedan grejpfrut.
Smanjuje rizik od infarkta i raka
Pravilan unos vitamina C takođe je važan za sprečavanje dugoročnih zdravstvenih posledica. Istraživanja su pokazala da vitamin C može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, katarakte i srčanih bolesti. Može čak pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema i smanjenju verovatnoće prehlade.
Da li je grejpfrut dobar za gubitak težine
Osobe koje konzumiraju grejpfrut često to čine u nastojanju da sagore više masti. Ali, kao i druge slične ishrane, i shrana bazirana na grejpfrutu nije dokazano bezbedna ili efikasna. Iako je grejpfrut izbor zdrave hrane, ako jedete previše bilo koje hrane, vaše telo neće obezbediti različite hranljive materije koje su mu potrebne. Previše grejpfruta takođe može izazvati gastrointestinalne reakcije, kao što je dijareja.
Nootkaton sprečava gojaznost
Iako vam samo konzumiranje grejpfruta neće pomoći da sagorite više masti, istraživanja pokazuju da uključivanje ovog voća u vašu ishranu može pomoći da izgubite višak kilograma. To se dešava zahvaljujući sastojku u grejpfrutu koji se zove nootkaton. Smatra se da nootkaton može aktivirati određene proteine koji pomažu u lečenju gojaznosti lečenjem metaboličkih poremećaja. Ovakvi nalazi pokazuju potencijalna lekovita svojstva grejpfruta. Hrana bogata vlaknima, niskokalorična, kao što je grejpfrut, može pomoći u gubitku težine tako što ćete duže ostati siti, u poređenju sa hranom sa praznim kalorijama koja vas može ostaviti duže vreme gladnim.
Koje vrste grejpfruta postoje
Pulpa grejpfruta varira između ružičastih i crvenih nijansi. Generalno, što je tamnija pulpa, to više antioksidanata može da sadrži grejpfrut. Postoji veliki broj poznatih sorti grejpfruta, uključujući: crveni grejpfrut, pomelo, oroblanko, beli grejp, roze grejp. Grejpfrut je takođe popularno voće za sokove jer je pun tečnosti. Sok od grejpfruta može biti pogodniji način za dobijanje nekih hranljivih materija iz voća bez potrebe da se bavite korom i pulpom. Imajte na umu, međutim, da neke vrste komercijalizovanog soka od grejpfruta mogu sadržati dodatne šećere. A sok ne sadrži korisna vlakna kao celo voće.
Seme i eterično ulje
Neki ljudi koriste ekstrakte semena grejpfruta i eterična ulja u nadi da će lečiti medicinske bolesti. Na primer, ekstrakt cveta grejpfruta se ponekad koristi za nesanicu, dok se eterična ulja lista grejpfruta koriste za antibiotike. Međutim, istraživanja koja podržavaju ove tvrdnje su donekle ograničena. Takođe, eterična ulja su jača i više obrađena od ekstrakata. Imajte na umu da se ne preporučuje gutanje eteričnih ulja.
Kako odabrati i čuvati grejpfrut za najbolji kvalitet i ukus
Izaberite potpuno zreo grejpfrut bez fleka i oštećene kore. Žuta kora ukazuje da je grejpfrut potpuno zreo. Voće možete držati na sobnoj temperaturi do nedelju dana. Hlađenje može pomoći da se produži životni vek za još nedelju ili dve.
Kako jesti grejpfrut
Grejpfrut je idealna hrana za doručak. Plod se prepolovi i pulpa se jede kašikom. Neki ljudi posipaju šećer odozgo kako bi uravnotežili kiseli ukus, ali to može oduzeti neke od prednosti. Ako morate da zasladite grejpfrut, probajte steviju bez kalorija. Grejpfrut se takođe ponekad koristi za pravljenje želea, marmelade i sirupa. Ako ste umorni od uobičajene rutine grejpfruta postoje i razni drugi recepti sa ovim voćem – salata od kelja i grejpfruta, salata od citrusa, ćuretine i spanaća, kupovi sa citrusnim voćem…
Druge upotrebe grejpfruta
Grejpfrut može pomoći i održavanju lepote. Visok sadržaj antioksidansa (vitamina C) u grejpfrutu doveo je do proizvodnje kozmetičkih proizvoda koji sadrže male količine voća. Smatra se da antioksidansi pomažu našoj koži smanjujući oštećenja slobodnih radikala koja mogu dovesti do preranog starenja. Grejpfrut se dodaje mnogim kozmetičkim proizvodima bez recepta kao ekstrakt bogat antioksidansima i zbog svog citrusnog mirisa. Takođe može biti dobar za našu kožu jer pomaže u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala. Grejpfrut se takođe koristi u poljoprivredi, prvenstveno za svinje i goveda. Neki ljudi takođe koriste drvo od grejpfruta za ogrev, nameštaj i podove.
Potencijalni neželjeni efekti i zdravstveni rizici grejpfruta
Uključujući interakcije sa lekovima, vitamin C, ključni nutrijent u grejpfrutu, obično nije toksičan u velikim količinama. Ali, prekoračenje preporučenog dnevnog unosa tokom dužeg vremenskog perioda može biti povezano sa oštećenjem tkiva. Previše grejpfruta može dovesti do dijareje i uznemiravanja stomaka. Grejpfrut, sok od grejpfruta i srodna ulja i ekstrakti takođe mogu biti u interakciji sa određenim lekovima. Ovo se dešava zbog prirodne sposobnosti grejpfruta da blokira enzim važan za apsorpciju lekova, nazvan CIP3A4. Kada pijete sok od grejpfruta sa svojim lekovima, na primer, lek neće delovati onako kako bi trebalo. Tu spadaju antikoagulansi/razređivači krvi (uključujući varfarin), antihistaminici, lekovi za anksioznost, statini za snižavanje holesterola, lekovi za srčani ritam. lekovi za visok krvni pritisak. lekovi za transplantaciju organa i neki kortikosteroidi.
Utiče na kontrolu rađanja
Razgovarajte sa svojim lekarom ako uzimate bilo kakve lekove ili suplemente pre konzumiranja grejpfruta ili soka od grejpfruta. Takođe je moguće da grejpfrut može da utiče na kontrolu rađanja. Iako ne čini kontrolu rađanja manje efikasnom, može da stupi u interakciju sa lekovima i poveća rizik od neželjenih efekata, kao što su mučnina i osetljivost dojki.
Koja je najbolja vrsta grejpfruta za jelo
Crveni grejp je možda najpopularniji grejpfrut za jelo. Ističe se po jarko crvenoj pulpi, a ima i nešto slađi ukus u poređenju sa drugim vrstama grejpfruta. Duboka boja pulpe takođe može ukazivati na viši nivo prirodnih antioksidanata.
Da li je grejpfrut bolji izvor vitamina C od drugih agruma
Grejpfrut je odličan izvor vitamina C i sadrži samo nešto manje vitamina C od pomorandže. Porcija grejpfruta od jedne šolje ima 79,1 mg vitamina C, dok ista veličina porcije pomorandže nudi oko 95,8 mg.