Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Dr Mladen Damnjanović: Dipitrenova kontraktura 10 puta je češća kod muškaraca

Priredio/la: I. V.
17:00 - 29. 12. 2020.

Kada se ispod kože šake jave čvorovi i neka vrsta „trake“ koja postepeno savija prste i ne dozvoljava im da se prirodno ispruže, potrebna vam je pomoć ortopeda

dipitrenova bolest kontraktura Dipitrenovu kontrakturu kontrakturu može da izazove i tzv. keltski gen Foto: Shutterstock

Ne zna se tačno šta je uzrok njenog nastanka, ali zna se da je Dipitrenova kontraktura, odnosno oboljenje šake bolest koja se mnogo češće susreće kod evropskih naroda u odnosu na ostatak sveta. Istraživanja kažu da je ova bolest zastupljena u 2 do 5 odsto evropske populacije. Takođe, 10 puta češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. O ovom oboljenju šake razgovarali smo sa dr Mladenom Damnjanovićem, specijalistom ortopedije.

Čvorovi i „trake“ koje koče prste

Dipitrenova kontraktura je oboljenje šake kod koje se ispod kože javljaju čvorovi i neka vrsta „traka“ koje postepeno savijaju prste. Te trake ne dozvoljavaju prstima da se potpuno, prirodno ispruže. Vremenom, prsti se sve više savijaju i tako savijeni i ukočeni tako savijeni. Medicinski izraz za ovaj proces je fibromatozna displazija tkiva – objašnjava za portal eKlinika dr Mladen Damnjanović, specijalista ortopedije.

Uzrok – i dalje nepoznat

Za medicinu je ova bolest i dalje svojevrsna nepoznanica jer je i danas nepoznat uzrok bolesti. Kako kaže dr Damnjanović, poznato je da postoji gensko nasleđivanje, takozvani keltski gen.

Bolest ne izaziva bol, ali onesposobljava

– Ono što je tipično za Dipitrenovu kontrakturu je da ne izaziva bol. Pacijent prvo oseća kako se stvaraju čvorovi ispod kože dlana. Oni se postepeno spajaju u traku koja može da se napipa, a ta traka povlači i savija prst – ističe naš sagovornik. Bolest, kako navodi, napreduje godinama i na kraju dolazi do poslednjg stadijuma gde su zahvaćeni prsti skroz savijeni. To stanje šake nije samo estetski problem, već se manifestuje i kao funkcionalan nedostatak i problem. Ne utiče na okolna tkiva, samo izaziva ograničenje pokreta prstiju i vrlo uočljive deformitete.

dipitrenova bolest kontraktura

Šaka pre i posle tretmana aponeurotomije iglom Foto: Ordinacija MD Damnjanović

Deformiteti se mogu ispraviti, ali bolest je neizlečiva

Dipitrenova bolest, kako navodi, dr Damnjanović, nije izlečiva, ali se deformiteti mogu ispraviti.

– Neoperativni tetman preporučuje se samo u ranoj fazi, kada nije došlo do savijanja prstiju kako bi se usporio taj proces. Operacijom se ispravlja deformitet i uklanja tkivo. Nažalost, praksa je pokazala da se bolest vraća kroz nekoliko godina i to kod značajnog procenta pacijenta – kaže dr Mladen Damnjanović. Međutim, kako napominje, s obzirom na velike rezove i oporavak posle operacije, pacijenti se retko odlučuju za takav hirurški zahvat.

Aponeurotomija iglom

Tretman Dipitrenove kontrakture bez operacije, koji je pokazao najbolje rezultate, a najmanje je invazivan stručno se zove „aponeurotomija iglom„.
– To je nehirurška procedura. Radi se u lokalnoj anesteziji. Sa više uboda sterilnom iglom preseca se traka koja vuče prst. Taj prst počinje polako da se ispravlja kada je „oslobodjen“. Kod ove procedure nema rezova i oporavak traje nekoliko dana, a prsti su odmah ispravljeni – naglašava specijalista ortopedije dr Mladen Damnjanović. Posle tretmana, kako ističe, pacijenti dobijaju savet koje bi vežbice trebalo da rade kod kuće, narednih nekoliko nedelja.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor