Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Zamene za belo brašno: Kako napraviti ukusnu a zdraviju pogaču

Priredio/la: Ma.R.
11:00 - 26. 06. 2023.

Naučnici su tragajući za odgovorom zašto je odjednom toliko ljudi alergično na belo brašno i zbog čega često dolazi do velikih problema sa probavom ustanovili i šta je dobra alternativa

Belo brašno Belo brašno ima neuporedivo manju nutritivnu vrednost u odnosu na neka druga ili na ono koje dobijamo od celih zrna Foto: Shutterstock

Belo brašno, zapravo brašno od zrna pšenice na koje smo od detinjstva naučili nije „srećan“ izbor za želudac. Kako to, upitaćemo se ne bez razloga, kada su generacije i generacije odrasle na njemu a sada odjednom i beli hleb i veliki broj drugih namirnica ne valja, izaziva nadimanje i druge probleme?

Zašto sve više ljudi loše reaguje na belo brašno a odrasli smo koristeći ga bez problema

Beli hleb se pravi od pšeničnog brašna ali to u širokoj proizvodnji nije brašno, odnosno hleb od celih zrna – to bi u najkraćem bio i odgovor na postavljeno itanje. Celo zrno pšenice ili bilo koje druge žitarice sadrži veliku količinu vitamina, minerala biljnih i vlakna. To međutim nije slučaj sa „običnim“ pšeničnim zrnom.

Belo brašno koje se dobija od oljuštenih delova pšeničnih zrna sadrži najviše ugljenih hidrata, koje naše telo brzo apsorbuje ali kao čiste šećere. Upravo zato i izaziva nadimanje, teškoće u probavi, a ako se učestalo kozumiraju i masna peciva, gojaznost. A kako nismo ranije tako burno reagovali na njegovo konzumiranje i kako je sada toliko ljudi alergično na gluten, koji se takođe nalazi u pšenici? Stručnjaci objašnjavaju da su izmenjeni uslovi života ozbiljno narušili imunitet, pa je to i razlog sve brojnijih alergija i negativnih reakcija na konzumiranje namirnica od belog brašna. Treba reći da gluten sadrži ne samo pšenica, već i ječam i raž.

Zašto je belo brašno „dobro za izbegavanje“

Kako se prizvodi od belog brašna temelje na ugljenim hidratima i brzo se apsorbuju bez korisnih vrednosti za proizvodnju energije, posle njihove konzumacije ćemo relativno brzo osećati glad. To nas uglavnom motiviše da imamo više obroka, što može da utiče na gojaznost i skok šećera u krvi.

Ono što se toplom, izdašnom hlebu ili pecivu ne može osporiti jeste fantastičan ukus. Ali, posebno ako je testo vruće, biće nam lepo samo dok jedemo.  Čim proces varenja počne lepota nestaje, dolazi osećaj težine čak iako nismo alergični na gluten. Nadutost, gasovi, nadimanje, zastoj u probavi, opstipacija – svemu tome su sklone osobe koje jedu velike količine hleba ili peciva od belog brašna.

Prednosti drugih vrsta brašna u odnosu na belo i konzumiranja celih zrna

Kada je osnova ishrane izbor nekih drugih žitarica ili celih zrna, pozitivne promene će uslediti brzo. O tome govori i studija više naučnika i nutricionista objavljena u IFT journal 2021.godine. Pored opštih koristi za zdravlje, istraživači su se posebno bavili uticajem na mikrobiom, imunitet i druge dijetetske efekte. Potvrdilo se da uvođenje celih zrna u ishranu donosi bolju sitost, efikasniju probavu, manji rizik od gojaznosti, smanjenje umora, težine u nogama, malaksalosti, ali i poboljšanje raspoloženja.

Hlebovi i peciva od celih zrna ili drugih vrsta brašna sadrže više hranljivih materija, pre svega vlakana, koja poboljšavaju probavu i zdravlje naših creva. Integralno ražano, ječmeno, heljdino, speltino ili i kukuruzno brašno, svakako su bolja alternativa i za zdrave osobe i za one koji imaju neke ozbiljnije zdravstvene probleme, poput dijabetesa.

Predlog za zdraviju pogaču

Ako koristimo integralno pšenično sa dodatkom integralnog ražanog brašna, hleb ili pogača koje umesimo mogu biti i zdraviji i ukusniji od drugih vrsta brašna koja, istini za volju, obično imaju oporiji ukus. Međutim, nutricionisti kažu da je u tome i glavni „trik“ – zdravije vrste hleba zbog oštrijeg ukusa jedemo manje, pa su ređe i negativne reakcije. Evo jedne zdrave i nimalo manje ukusne alternative.

Potrebni sastojci:

  • integralno ražano brašno (500 grama)
  • integralno pšenično brašno (200 grama)
  • soda bikarbona (1 mala kašika)
  • pola kesice kvasca
  • kisela voda (2-3 čaše)
  • maslinovo ulje (2 kašike)
  • laneno seme (1-2 kašike)
  • so (1 mala kašičica)
  • smeđi ili trskin šećer (1 kašika).

Priprema:

Umesite testo od svih sastojaka, ostavite malo da odstoji, pa ga dobro premesite rukom. Pecite na papiru za pečenje u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne napravi korica rumene boje. Možete dodati cela zrna, seckane masline kao za fokaču ili sušeni paradajz.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo