Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Najčešći alergeni u hrani i kako da otkrijemo šta nam smeta

Priredio/la: S.St.
11:00 - 03. 07. 2023.

Više od 90 odsto alergijskih reakcija može biti povezano sa hranom

alergeni u hrani Devet namirnica odgovorno je za više od 90 odsto ozbiljnih alergijskih reakcija kao što je anafilaksa Foto Shutterstock

Alergeni u hrani noćna mora su za sve koji svaki obrok, svaku užinu započinju pitajući se da li će im jedan zalogaj pogrešne hrane naškoditi ili će ih ubiti. To je svakodnevna stvarnost za sve koji žive sa alergijama na hranu. Posebno devet namirnica odgovorno je za više od 90 odsto ozbiljnih alergijskih reakcija kao što je anafilaksa. Na listi se nalaze mleko, jaja, riba, školjke, orasi, kikiriki, pšenica, soja i susam.

Identifikovanje glavnih alergena u hrani

Alergije na hranu zabeležile su dramatičan porast početkom 1990-ih. Broj slučajeva toliko je  porastao da su istraživači alergije na hranu proglasili epidemijom. Stavljanje alergija pod kontrolu i upućenost u to kako da se izbegnu alergeni postali su prioritet.

– Najbolja odbrana od alergije na hranu je izbegavanje. Ali da biste izbegli hranu, morate da znate u kojoj hrani se nalaze alergeni – kaže alergolog dr Jaclyn Bjelac, pomoćnik direktora u Food Allergy Center of Excellence, Center of Pediatric Allergy and Immunology, Cleveland Clinic.

Zakonodavci u Sjedinjenim Državama usvojili su 2004. Zakon o označavanju alergena na hranu i zaštiti potrošača. Ovim zakonom identifikovano je osam namirnica kao glavnih alergena i ustanovljeni su zahtevi za označavanje i proizvodnju kako bi se bolje pomoglo ljudima da izbegnu te alergene. Zakonom iz 2021. glavnom „klubu alergena” dodata je deveta namirnica. Zakon o označavanju susama u hrani studio je na snagu 1. januara 2023.

Evo zašto je svaki alergen zaslužio mesto na listi.

Mleko

Alergija na protein kravljeg mleka najčešća je alergija na hranu kod odojčadi i male dece. Prema nekim procenama istraživanja, između 2 i 6 odsto dece može biti alergično na kravlje mleko. Zbog alergije na mleko čini zabranjeni su svi mlečni proizvodi. To znači da za oni koji su alergični nema putera, sira, sladoleda, jogurta… Zbog ovoga mnoga deca, recimo, na rođendanskoj zabavi ne mogu da jedu tortu ili sladoled. Ali, dobra vest je da većina dece preraste alergiju na mleko, često u roku od nekoliko godina.

Alergija na mleko u odnosu na intoleranciju na laktozu

Treba napomenuti da se alergija na mleko razlikuje od intolerancije na laktozu i potencijalno je mnogo opasnija.

Alergija na hranu izaziva preteranu reakciju vašeg imunološkog sistema, objašnjava dr Bjelac. Ako imamo alergiju na mleko i konzumiramo mleko, simptomi mogu da variraju od blagih (osip i koprivnjača) do smrtonosnih (otok koji zatvara disajne puteve). Ali ako imamo intoleranciju na laktozu, imamo problema sa varenjem. U suštini, našem telu nedostaje enzim koji mu omogućava da svari laktozu, ili šećer u mleku i mlečnim proizvodima. To može dovesti do mučnine, gasova i dijareje ako konzumiramo mleko, ali nije opasno po život.

Jaja

Izbegavanje jaja ako imate alergiju na jaja može biti teško. Naravno, lako je držati se dalje od samom jajeta. Problem je kada su jaja sastojak određene hrane. Jaja se ponekad mogu naći u hlebu, vaflima, testenini, perecama, marshmallowsu… čak i specijalnim pićima. 

– Jaje se krije u hrani. Ponekad jednostavno ne možete da otkrijete da je tu, što dodatno otežava situaciju kada pokušavate da ostanete bezbedni – kaže dr Bjelac.

Ali ponekad osobe sa alergijom na jaja mogu tolerisati jaja ako su ispečena u hrani, kao što je to slučaj sa kolačem. Kao i alergije na mleko, alergije na jaja su češće kod dece i obično se prerastu

Kikiriki

Alergije na kikiriki privlače veliku pažnju. Žestoke reakcije na kikiriki razlog su velikog broja poziva hitnoj pomoći zbog anafilakse izazvane hranom nego bilo koja druga hrana, pokazuju istraživanja. To je treća najčešća alergija na hranu kod dece i odraslih. Otprilike 1 od 5 dece sa alergijom na kikiriki trenutno preraste ovo stanje. Postoji nada da bi novi pristupi lečenju mogli da poboljšaju te brojke, kaže dr Bjelac.

Orašasti plodovi

Kikiriki je zapravo mahunarka koja se uzgaja pod zemljom, što ga čini rođakom pasulja ili graška. S druge strane, orašasti plodovi rastu na drveću. Uobičajeni primeri orašastih plodova su orasi, bademi, lešnici, pekani, indijski orasi i pistaći, objašnjava dr Bjelac. Američki zakoni o označavanju hrane navode 18 orašastih plodova koji moraju biti identifikovani na proizvodima. To je dobro, jer orasi mogu da se pojave na nekim prilično neobičnim mestima. Reakcije na orašaste plodove drugi su najčešći razlog za odlazak u hitnu pomoć u vezi sa alergijom na hranu. Alergije na orašaste plodove obično traju doživotno, iako mali procenat dece preraste alergiju.

Školjke

Najčešći alergen na hranu potiče iz grupe morskih plodova. Alergije na školjke predstavljaju najveću alergiju na hranu za odrasle i celokupnu populaciju. Ljudi mogu biti alergični na rakove (kao što su škampi, rakovi i jastozi) ili mekušce (kao što su školjke, ostrige, školjke kapice, puževi i hobotnice). Mnogi ljudi saznaju da su alergični na školjke tek kao odrasli kada odluče da u ishranu unesu nešto malo avanturizma. Alergije na školjke obično traju doživotno.

Riba

Ako ste alergični na ribu, velika je verovatnoća da ste alergični na sve ribe.

– Većina riba ima veoma slične alergene proteine, tako da ako ste alergični na jednu, vrlo je verovatno da ćete biti alergični i na druge – pojašnjava dr Bjelac.

Dakle, dok tunjevina, losos, bakalar i som najčešće izazivaju alergijske reakcije, skoro svaka od 20.000 vrsta riba koje plivaju na Zemlji verovatno može učiniti isto. Kao i školjke, većina shvati da su alergični na ribu u odraslom dobu.

Ali dok riba i školjke spadaju u kategoriju morskih plodova na meniju, oni su biološki izuzetno različiti. Dakle, možete biti alergični na ribu, ali ne i na školjke, i obrnuto, dodaje dr Bjelac.

Pšenica

Alergija na pšenicu još je jedan primer alergije na hranu koja je češća među mlađom decom pre nego što nestane s godinama. Ali dok je prisutna, može da zakomplikuje život. Na kraju krajeva, pšenica je prilično popularna. Svetski farmeri uzgajaju skoro 800 miliona metričkih tona žitarica svake godine. Zato je sigurno da je prisutna u mnogo različitih namirnica.

Alergija na pšenicu razlikuje se od celijakije i intolerancije na gluten, takođe poznate kao necelijakijska osetljivost na gluten (NCGS). 

– Kao i kod drugih alergena u hrani, lečenje alergije na pšenicu je striktno izbegavanje – navodi dr Bjelac.

Dobro je da je s porastom zdravstvenih problema vezanih za pšenicu, došlo je do priliva alternativa pšenici koje nisu bile široko dostupne pre deset godina. Oslonite se na druge žitarice kao što su amarant, kukuruz, ovas, kinoa ili raž.

Soja

Alergije na soju su tipičnije tokom detinjstva i često idu ruku pod ruku sa drugim alergijama na hranu, posebno kikirikijem. Jedna studija pokazala je da je 88 odsto dece sa alergijom na soju takođe imalo alergiju na kikiriki (i jedno i drugo su mahunarke).

Izbegavanje soje može biti teško s obzirom na to koliko često završava u prerađenoj hrani. Ali mnogi ljudi sa alergijom na soju mogu tolerisati proizvode koji sadrže sojin lecitin, kaže dr Bjelac.

– Alergolog može da vam pomogne da odredite šta bi trebalo da izbegavate ili ne kada je u pitanju soja – kaže dr Bjelac.

Susam

Susam je izrastao u vodeći uzrok anafilakse izazvane hranom širom sveta, što mu je donelo oznaku glavnog alergena.

Ne radi se samo o izbegavanju peciva sa semenom susama koje je lako uočiti. Susam je uobičajeni sastojak mnogih pripremljenih namirnica (humus, na primer). Takođe se može koristiti u mnogim oblicima, uključujući brašno, ulje, pastu i so.

Alergeni u hrani zahtevaju stalan oprez

Iako su devet navedenih namirnica najčešći uzroci alergijskih reakcija, one su daleko od jedine hrane koja može izazvati nevolje. U stvari, više od 170 namirnica je identifikovano kao alergeni.

– Žalosno je što raste broj osoba sa alergijama na hranu. Ali na sreću, to je donelo povećanu svest i razumevanje o tome šta znači imati alergiju na hranu. To je veliki korak napred ka pružanju pomoći ljudima sa ovim problemom i načinu da ga stave pod kontrolu – kaže dr Bjelac

Ako ste alergični na hranu, dr Bjelac savetuje da pročitate svaku etiketu, svaki put, kako biste bili sigurni da je hrana za vas bezbedna. Uvek nosite sa sobom propisani auto-injektor epinefrina da biste sebi dali lek u slučaju alergijske reakcije.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo