Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Proteini iz izvora koji nisu meso

Priredio/la: S.St.
11:00 - 27. 10. 2022.

Proteini su esencijalni elementi koji, kao i voda, predstavljaju osnovne gradivne materije odgovorne za razvoj i rast mišića, kostiju, ligamenata i tkiva. Pored toga, pravilno varenje i očuvanje imunološkog sistema takođe su u funkciji proteina. Zato je veoma važno da ih u organizam unosimo u dovoljnim količinama i na pravilan način

proteini U samo 2 kašike putera od kikirikija ima 8 grama proteina i dosta zdravih masti  Foto Shutterstock

Proteini su našem telu potrebni za održavanje i obnavljanje tkiva, a deci za pravilan rast i razvoj.

Proteini iz hrane dolaze iz biljnih i životinjskih izvora kao što su meso i riba, jaja, mlečni proizvodi, semenke i orasi, i mahunarke poput pasulja i sočiva.

Proteini iz pasulja

U pola šolje pasulja ima 10 grama proteina. To je ista količina proteina koju sadrži pileći batak normalne veličine. Pasulj je dobar i kada je čorbast i kada je gust, možemo da ga stavimo na tost ili da napravimo salatu od pasulja. Probajte da ga napravite sa testeninom ili da ga u blenderu sameljete sa začinskim biljem i tako dobijete ukusan umak od pasulja.

Proteini iz semena konoplje

Tri supene kašike semena konoplje daju 10 grama proteina. Seme konoplje potiče od istoimenih biljaka, koje pripadaju istoj vrsti kao i kanabis. Međutim, ono nema nikakva psihoaktivna jedinjenja, kao što su THC ili CBD. Seme konoplje može da se nađe u većini supermarketa ili prodavnica zdrave hrane. Može da se umeša u bilo šta, uključujući supe, salate, smutije i granolu.

Zelena soja ili edamame

Proteini životinjskog porekla nemaju vlakna, ali ih proteini biljnog porekla imaju. Pola šolje mahuna edamame sadrži 9 grama proteina i 4 grama vlakana. Ova zelena soja ima i vitamine A i B, zajedno sa fitohemikalijama, izoflavonima, koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Edamame je odlična užina ili proteinska baza za prženje.

Proteini u sočivu

Ne dozvolite da vas njihova mala veličina zavara. Pola šolje kuvanog sočiva ima 9 grama proteina. Sočivo pripada porodici mahunarki pasulja i graška i bogato je kalijumom, vlaknima i folatom. Jeftino je, lako se priprema i odlično je sa testeninom, karijem, u salatama i sa žitaricama.

Proteini iz semena bundeve

Semenke bundeve ili golica dostupne su i dobre za naš organizam tokom cele godine. Četvrtina šolje semenki bundeve sadrži 8 grama proteina i 42 odsto naših dnevnih potreba za magnezijumom. Ubacite ih u mešavinu pahuljica za doručak, granolu ili salate. Ili ih samo pojedite kao užinu.

Proteini u puteru od kikirikija

U samo 2 kašike putera od kikirikija ima 8 grama proteina i dosta zdravih masti. U prodavnicama zdrave hrane možete da pronađete puter od kikirikija koji je samo kikiriki (100 odsto kikiriki) sa malo soli. Koristite ga kao pojačanje proteina u sosovima za prženje i ovsenim pahuljicama. Ili ga pojedite sa isečenim jabukama ili celerom, a možete i da ga namažete na pirinčane galete .

Crni pasulj

U pola šolje crnog pasulja ima 8 grama proteina. Pored toga sadrži i vitamin A, folat i kalcijum zajedno sa gvožđem, kalijumom i magnezijumom. Često sastojak takosa, crni pasulj je odličan sa zrnevljem, vegetarijanskim čilijem ili kao punjenje za pečeni slatki krompir.

Kinoa

Ovo drevno žito bogato je visokim sadržajem proteina. Pomešajte 1 šolju sušene kinoe sa 2 šolje vode (ili čorbe ili supe od povrća za dodatnu aromu), prokuvajte i ostavite da se krčka 15 minuta. Ona je lak dodatak proteina bilo kojoj salati, čorbi ili supi. Jedna šolja kuvane kinoe sadrži 8 grama proteina i više od 20 odsto naše dnevne preporučene vrednosti magnezijuma, fosfora, mangana i folne kiseline.

Proteini iz semena suncokreta

Seme suncokreta daje 7 grama proteina u samo četvrtini šolje. Kupite ih očišćene i jedite same ili u mešavini i granoli. Možete ih dodati i u jogurt i salate. Dodatne prednosti semena suncokreta sastoje se u nezasićenim mastima, bakru i vitaminu E.

Leblebije

Polovina šolje leblebija ima 7 grama proteina. Leblebije se dobro slažu sa salatama, karijem, supama i jelima od testenina. Možete ih ispeći i jesti kao grickalice ili ih ubaciti u blender i napraviti humus. Brašno od leblebija takođe ima više proteina od univerzalnog. Koristite ga za paniranje ili u palačinkama.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je proceđen da bi se eliminisala tečna surutka. To je ono što grčki jogurt čini gustim i prepunom proteina. Oko 170 grama jogurta ima oko 20 grama proteina i manje ugljenih hidrata od tradicionalnog jogurta. Koristite ga umesto pavlake ili dodajte malo meda ili voća da bi bio sladak.

TEME:
Marija
19:40, 29. 10. 2022.
Odgovori

Hvala za proteine koje ste dali za povrće i ostale semenke jer nešto to više jedem👍

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo