Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Beli luk sprečava visok holesterol, a u kom obliku je najzdraviji za jelo

Priredio/la: Ma.R.
11:00 - 27. 08. 2022.

Potvrđeno je da beli luk ima antimikrobna svojstva što znači da je efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, a među ostalim korisnim dejstvima izdvaja se antikoagulantno

beli luk Beli luk obiluje hranljivim materijama i sastojcima, ali neki od njih treba da se razgrade da bi se u potpunosti iskoristili Foro: Shutterstock

Beli luk od davnina ima široku primenu u ishrani, ali i narodnoj medicini. Njegova brojna lekovita svojstva su dokazana, ali je nedovoljno poznato da od načina na koji ga jedemo zavisi i procenat iskoristljivosti hranljivih materija.

Koje hranljive supstance sadrži beli luk i kada se efikasno razgrađuju

Beli luk obiluje vitaminima C, A, K i B6. Sadrži dosta kalijuma, gvožđa, fosfora, kao i magnezijum, selen i cink. U jednom čenu belog luka ima oko 18,8 kJ, odnosno 4,5 kalorija, 0,2 g proteina i 1 g ugljenih hidrata.

Spada u retke namirnice koje su izvor organosumpornih sastojaka. Upravo oni su odgovorni za karakterističan oštar ukus, aromu i brojna lekovita svojstva. Ovi sastojci se procesom pripreme (seckanja, usitnjavanja i gnječenja, pa potom žvakanja) razlažu u sastojke koji prave interakciju sa raznim molekulima u telu i tako pojačavaju korisno dejstvo. 

Kako se pravilno jede beli luk da bi se sva korisna svojstva iskoristila

Potvrđeno je da beli luk ima antimikrobna svojstva. Njih čini antivirusna i antibakterijska aktivnost supstanci u čenima ove izuzetno lekovite biljke. Ali, to ne važi za beli luk u izvornom, neljuštenom obliku. On tada sadrži veliku količinu supstance alijin, koja nema antimikrobna svojstva.

Da bi došlo do potrebne interakcije sa enzimom aliinaza, potrebno je da luk oljuštimo, izgnječimo, iseckamo i žvaćemo. Tek tada dolazi do potrebnog razlaganja i aktiviranja antimikrobnih svojstava. Alicin procesom autooksidacije prelazi u ajoen, koji ima i antikolagulantno dejstvo. Stoga, najbolji i najefikasniji način konzumacije belog luka je da ga oljuštimo, iseckamo ili izgnječimo, i ostavimo 5-10 minuta da odstoji pre konzumacije.

Preporuke nutricionista kažu da beli luk treba konzumirati minimum 10 dana redovno po 2 čena dnevno, a onda napraviti pauzu od desetak dana. Ako vam intenzivan miris belog luka ne smeta i nemate osetljiv želudac, jedan čen dnevno je optimalna količina za bolje zdravlje.

Jedinjenja iz belog luka utiču na sintezu holesterola i preveniraju srčana oboljenja

Beli luk i njegovi organosumporni sastojci smanjuju sintezu holesterola u jetri tako što blokiraju enzime koji ga formiraju. Kako je visok nivo holesterola jedan od najvažnijih uzroka ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja, jasno je da ima veliki značaj u zaštiti i jačanju srca. Takođe, utiče na pobošljanje funkcija srca i kompletnog krvotoka. Uz to, može da spusti visok krvni pritisak i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Jedna studija sprovedena na Univerzitetu u Luisvilu otkrila je da pojedinja jedinjenja belog luka, kao što je alil sulfid, pomažu u sprečavanju promena u crevnoj flori kod starijih osoba.

Blagotvoran uticaj na kognitivne funkcije, sprečavanje Alchajmerove bolesti i demencije

Smatra se da beli luk doprinosi boljem kognitivnom zdravlju kod starijih osoba. Istraživanja kažu i da može da smanji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i demencije. Ako ga jedemo redovno, poboljšaćemo funkciju mozga. Uz to, beli luk podiže nivo energije na dnevnom nivou, što je veoma značajno za osobe koje su u trenažnom procesu, ili one koje boluju od hroničnog umora.

Trebalo bi da ga konzumiraju i žene i muškarci u starijim godinama, a posebno žene, zbog razvoja osteoporoze i smanjene gustine kostiju. U njegova izuzetna dejstva spada i sposobnost da se smanje upalni procesi u organizmu.

Beli luk  je imunitetska bomba

Njegova jaka antivirusna svojstva važna su za stanja kakva je prehlada, a može da ublaži kašalj i da pomogne u slučaju hroničnog bronhitisa.

U jednoj uporednoj studiji sa 146 učesnika, prva  grupa je dobijala suplemente belog luka jednom dnevno u trajanju od 12 nedelja, a druga je primala placebo. U prvoj kontrolnoj grupi su zabeležena 24 slučaja prehlade, a u drugoj 65. I vreme oporavka je bilo kraće u prvoj grupi, koja je uzimala suplementaciju belog luka.

Beli luk za zdravije zube i kao doprinos prevenciji malignih bolesti

U ginekologiji, beli luk se koristi za lečenje bakterijske vaginoze. Uspešna je primena i u slučaju problema sa zubima, poput parodontoze, upala, ili komplikacija posle vađenja zuba. Upotrebljava se i kao sredstvo protiv opadanja kose.

Beli luk, kažu laboratorijska istraživanja, ima i jak antikancerogeni potencijal. Preliminarni rezultati eksperimenata kažu da je efikasan u borbi protiv ćelija sarkoma kod albino pacova, a da ekstrakt belog luka zaustavlja deljenje kancerogenih ćelija u svim fazama maligne bolesti. Prednost terapijskih metoda koje za osnovu imaju jedinjenja iz belog luka je to što za sada nisu zabeleženi negativni efekti.

TEME:
Zorica Kovacevic
22:59, 27. 08. 2022.
Odgovori

Da li beli luk mogu da kiriste osobe koje imaju giht? Hvala!!

Babic mitar
14:33, 28. 08. 2022.
Odgovori

To je nesto naj bolje iz prirode.

Gordan
16:42, 30. 08. 2022.
Odgovori

Caroban je,znaci i pored ostrog mirisa iukusa.

Duško
8:46, 11. 02. 2023.
Odgovori

Dali osobe koje troše tablete za srce i želudac smiju trošiti bjeli luk.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo