Palačinke su omiljena poslastica svih generacija, a mogućnosti kombinovanja sa drugim namirnicama su neograničene, posebno u izboru nadeva. Trendovi zdravije ishrane uslovili su i želju da se i najvažniji sastojci, kao što su jaja, mleko ili brašno, zamene zdravijim alternativama, a da palačinke ne izgube ipak na ukusu. Upravo zbog toga imamo nekoliko zanimljivih predloga.
Palačinke sa bananama, umesto jaja
Potrebni sastojci:
- 2. banane
- 100 g brašna po želji – ražano, ovseno, ječmeno
- 20 g pšeničnog brašna
- prašak za pecivo (1 kašičica)
- 1. kašika ulja
- kesica vanilin šećer
- 1. kašika meda
- limunova kora (rendana)
- 50 g crne čokolade
- 1 dl vode.
Priprema: Izmiksajte banane tako sa smesa bude kremasta i dodajte ulje, med, vanilin šećer i limunovu koru. Nakon toga, dodajte vodu, obe vrste brašna, prašak za pecivo i istopljenu crnu čokoladu, pa sve dobro sjedinite. Na vrelom ulju pecite manje palačinke, koje će biti malo deblje nego što je to uobičajeno. Za punjenje možete koristiti čokoladne mrvice, med ili voće po želji.
Palačinke bez jaja, sa maslacem
Potrebni sastojci:
- 600 ml gazirane (kisele) vode
- 400 g brašna (ako nije pšenično obavezno ga kombinovati sa nekim drugim vrstama)
- 30 g maslaca
- kesica praška za pecivo
- so
- rendana kora pomorandže ili limuna
- vanilin šećer.
Priprema: Uz mešanje, brašno dodajte u smesu mineralne vode, praška za pecivo i vanilinog šećera. Istopite i dodajte maslac, a na kraju so po želji i rendanu koru agruma. Pecite na zagrejanom tiganju, kao što to inače činite sa običnim palačinkama.
Čia semenke u palačinkama takođe mogu da zamene jaja
Potrebni sastojci:
- 1,5 čaša brašna
- 3 kašike čia semena
- kašičica praška za pecivo
- 1/2 čaše kokosovog ili bademovog mleka
- 1 kašičica cimeta
- 3 kašike javorovog sirupa ili meda
- prstohvat soli
Priprema: Najpre pomešajte sve suve sastojke. Polako, uz lagano mešanje, dodajte mleko, jabukovo sirće i javorov sirup. Sve dobro izmešajte da nema gromuljica. Neka smesa odstoji desetak minuta. Pržite u blago nauljenom tiganju, na srednjoj temperaturi. Za nadev, pustite mašti na volju – birajte šta god poželite!
Super