Izvor: Novosti
U lubenici se nalazi značajna količina aminokiseline – citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za prohodnost krvnih sudova, što sprečava srčani i moždani udar, a istovremeno doprinosi boljoj potenciji. Analize su pokazale da u 100 g lubenice, ima čak 210 mg citrulina.
U prilog tvrdnji da je lubenica pravi lek iz prirode je i činjenica da 180 g lubenice sadrži 20 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, bogata je i kalijumom i magnezijumom.
Lubenica je odlična za dijetu, jer sadrži malo kalorija. U 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, puno vode, koja je leti veoma važna.
Iako svi vole lubenicu iz frižidera, bolje je da se prirodno prohladi na betonu i u hladu, jer u frižideru ona gubi neka svojstva, naročito likopen, koji efikasno štiti od bolesti, naročito pojave kanceroznih ćelija.
Od lubenice je čak lekovita i kora. S obzirom na to da nije ukusna za jelo, a obiluje vitaminima i mineralima, savet je da se sitno nasecka i doda u salate od tunjevine ili piletine.
Semenke lubenice, koje se takođe uglavnom bacaju, mogu da se jedu. U Kini se ove koštice prže i jedu kao grickalice. Smatra se da pogoduju očuvanju zdravlja bubrega.