Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Čitaoci pitaju: Da li oboleli od dijabetesa mogu da jedu grožđe, odgovor daje dr Tijana Dangubić

Priredio/la: J. M.
8:50 - 23. 08. 2021.

Često su osobe obolele od dijabetesa u dilemi da li im je dozvoljeno da jedu voće i koje, naročito kada je u pitanju ono slatko, poput grožđa

dijabetes-dijabetičari-grožđe-dr tijana dangubić Dr Tijana Dangubić; Veoma često su osobe obolele od dijabetesa u dilemi da li im je dozvoljeno da jedu voće i koje Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Crno, belo, slatko, kiselo, „hamburg“… pijace već u ponudi imaju brojne vrste grožđa, a s obzirom na njegovo bogatstvo vitamina i folne kiseline, dobro ga je uvrstiti u svakodnevnu ishranu tokom leta i jeseni. Samo 100 grama grožđa sadrži 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C i jedna je od najhranljivijih namirnica jer sadrži kalijum, ugljene hidrate, proteine, vitamin A i C, kalcijum, gvožđe, vitamin B6 i magnezijum. Retko ko može da odoli bogatim grozdovima, belog ili crnog grožđa i tom slatkastom ukusu. Ali, baš taj slatkast ukus može da bude problem za osobe sa dijabetesom, pa su ljudi često u nedomici da li oboleli od dijabetesa mogu da jedu grožđe i u kojim količinama. 

Voće sa visokim glikemijskim indeksom

− Veoma često su osobe obolele od dijabetesa u dilemi da li im je dozvoljeno da jedu voće i koje, a naročito kada je u pitanju voće koje je slatko, kao što je grožđe. Glikemijski indeks voća pokazuje koliko ono podiže nivo šećera u krvi i zato je neophodno da osobe sa dijabetesom izbegavaju voće sa visokim glikemijskim indeksom u koje spadaju lubenice, mango, urme, zreo ananas, banane i slatke sorte grožđa – kaže za eKlinika portal dr Tijana Dangubić, internista endokrinolog, magistar ishrane, koja se bavi i edukacijom pacijenata o zdravim životnim navikama i pravilnoj ishrani.

Dnevnu dozu podeliti na nekoliko delova

Dr Dangubić ističe da, kao i svako voće, i grožđe ima sastojke koji su zdravi i preporučljivi svima.

Grožđe je bogato antioksidansima koji imaju protivupalno dejstvo, sadrži razne vitamine i minerale, vlakna i pektin. Iako grožđe ima viši glikemijski indeks u odnosu na drugo voće, kao što su kivi, limun, grejpfrut ili bobičasto voće, ono nije potpuno zabranjeno osobama sa dijabetesom, ali se ne preporučuje da se jede u velikim količinama. Smatra se da osobe koje imaju blaži oblik dijabetesa, koji je dobro regulisan, mogu da pojedu do 12 bobica grožđa i da je najbolje birati crvene, manje slatke sorte. Nije preporučljivo da se grožđe jede na prazan stomak, jer će naglo podići nivo šećera u krvi i najbolje je da se ne uzme odmah cela dozvoljena količina, nego da se jede po malo, tokom dana – savetuje čitaoce eKlinka portala dr Tijana Dangubić.

Oprezno sa grožđem

Dr Dangubić naglašava da je najbolje birati neprskano grožđe, jer ovo voće spada spada u grupu sa najviše pesticida.
Osobe sa loše regulisanim dijabetesom trebalo bi da izbegavaju grožđe i da umesto njega biraju manje slatko voće koje ima isto toliko vitamina, minerala i antioksidanasa kao grožđe, ali ne podiže značajno nivo šećera u krvi. U takvo voće spadaju, na primer, ribizle, divlje borovnice, ogrozd, kupine, maline i jagode – objašnjava dr Tijana Dangubić i posebno ističe da je osobama obolelim od dijabetesa zabranjeno da jedu suvo grožđe, jer je ono puno šećera. 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo