Novo godišnje doba pred nama donosi i mnogo svežih, sezonskih namirnica koje bi, posle zimskog načina ishrane, trebalo da se nađu na našoj trpezi. Ako vodite računa o zdravoj ishrani slatkiše ste verovatno zamenili zdravijim namirnicama, poput svežeg voća. A od istog tog voća možete da napravite i brojne prolećne dezerte, niskokalorične, ukusne, zdrave i bogate hranljivim sastojcima.
Boja cvekle, ukus jagode
Italijanska panakota je omiljena poslastica mnogih ljudi. Lagana je i vrlo lako utoli želju za nečim slatkim. Postoji mnogo varijacija recepata za panakotu, a ovo je jedan za zdravu poslasticu od jagoda i soka cvekle koji ovom prolećnom dezertu daje živahnu nijansu, ali dominira ukus jagode.
Potrebni sastojci
1/2 šolje čistog soka cvekle
kilogram svežih jagoda (očišćenih, opranih), plus 4 jagode (presečene po dužini)
oko 300 g punomasnog mleka
1/4 šolje meda
1 kašičica ekstrakta vanile
1/2 kašičice krupne soli
3 kašike tople vode
2 ravne kašičice želatina bez ukusa
Priprema
Korak 1. Umutite u blenderu sok od cvekle i očišćene cele jagode dok masa ne postane vrlo glatka. Mutite jedan minut. Sipajte u šerpu. Umešajte mleko, med, vanilu i so. Kuvajte na srednjoj temperaturi od oko 60 °C, povremeno mešajući, 5 do 6 minuta.
Korak 2. U međuvremenu, u maloj posudi pomešajte vruću vodu i želatin. Neka odstoji 3 do 4 minuta.
Korak 3. Umešajte smešu želatina u smešu jagoda u šerpi, a zatim masu sipajte ravnomerno u kalup ili činijice. Pokrijte je providnom prijanjajućom folijom i ostavite u frižideru dok se ne stegne, minimum 4 sata ili ostavite da odstoji preko noći.
Korak 4. Panakotu izručite na tanjiriće kada ih poslužujete, ukrasite svežim jagodama, a možete ih posuti i sitno seckanim pistaćima ili lešnicima.
Nutritivna vrednost poslastice:
Po porciji: 107 kalorija, 4 g masti, 4 mg holesterola, 2 g vlakna, 3 g proteina, 17 ugljenih hidrata, 13 g šećera, 169 mg natrijuma i 59 mg kalcijuma.