Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Ubrzani puls i kako ga smiriti, da li su brži otkucaji srca uvek znak tahikadrije

Priredio/la: D. T.
13:00 - 14. 03. 2023.

Dehidracija je često razlog za osećaj ubrzanog pulsa i jačeg lupanja srca. Savet je i da osobe koje dobro podnose kofein, posle kafe ili nekog energetskog pića obavezno popiju i čašu vode

ubrzani puls Ubrzani puls je normalna reakcija tela na neku emociju ili pojačanu fizičku aktivnost Foto: Shutterstock

Ubrzani puls iznad 100 otkucaja u jednom minutu stanje je koje ima mnogobrojne uzroke i ne mora uvek da bude znak bolesti. Uobičajeni broj otkucaja srca zdrave osobe u stanju mirovanja iznosi 60 do 100 u minuti, ako je opseg veći od 100 govori se o tahikardiji. Ubrzani puls je normalna reakcija tela na neku emociju ili pojačanu fizičku aktivnost. Ubrzani puls je i znak koji može da ukaže na mogući srčani problem. U slučaju da je izrazito ubrzan puls praćen bolom u grudima, gubitkom svesti, poteškoćama sa disanjem, nesvesticom, potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Ubrzani puls posle jela

Ubrani puls je normala reakcija na osećaj straha i stresa, javlja se i kod visoke temperature, bola, infekcije. Previše kofeina, alkohola ili upotreba psihoaktivnih supstanci mogu biti razlozi za ubrzani puls. Osećaj neprijatnih palpitacija srca moguć je i posle obroka i nije uvek razlog za brigu.

Tokom obroka jači je protok krvi u digestivni sistem, što sve može imati za posledicu ubrzani puls – kaže kardiolog dr Allison Zielinski Northwestern Medicine Bluhm Cardiovascular Institute u Čikagu.

Kada je ubrzani puls razlog za brigu?

Osećaj ubrzanog rada srca je individualan i pacijenti ga opisuju na razne načine, neko se žali na preskakanje srca, osećaj treperenja u grudima ili suviše ubrzano i jako lupanje srca. Osećaj da nam „srce skače“ moguć je tokom ili nakon naporne fizičke aktivnosti.

Probavne smetnje i osećaj gorušice pojedini pacijenti mogu pomešati sa lupanjem srca. Ubrzani puls i palpitacije često su benigne prirode i nisu razlog za brigu. Ubrzan puls je i znak da smo u stanju povišenog stresa. U slučaju da se osećaj ubrzanog pulsa i jakog lupanja srca često javlja, na primer nekoliko puta nedeljno, vreme je da posetimo lekara. Koronarna arterijska bolest, problemi sa štitastom žlezdom, opstruktivna apneja u snu mogu povećati rizik od srčanih aritmija.

Kako kofein ubrzava rad srca?

Ubrzani puls može se javiti i posle konzumacije kofeina. Stručnjaci navode da su neke osobe posebno osetljive na kofein i da im i male doze mogu zadati neprijatnosti, u vidu visokog krvnog pritiska i ubrzanog pulsa. Mnoga energetska pića sadrže velike količine kofeina i drugih supstanci sličnih kofeinu, kao što je taurin. Energetska pića koja imaju veće količine kofeina od kafe mogu u retkim slučajevima da izazovu aritmije i ubrzaju puls.

U slučaju da popijemo više od jednog energetskog pića, koristimo stimulanse i vežbamo, ovaj rizik je mnogo veći. Sam po sebi kofein i nije veliki problem, nego diuretičko dejstvo kofeina. Dehidracija je često razlog za osećaj ubrzanog pulsa i jačeg lupanja srca. Savet je i da osobe koje dobro podnose kofein, posle upotrebe kafe ili nekog energetskog pića obavezno popiju i čašu vode.

Kontrola stresa

Kontrola stresa dobar je način da se izborimo sa ubrzanim pulsom. Tehnike kao što su meditacija, joga, šetnja u prirodi, vežbe disanja, slušanje omiljene muzike, dobar su način da se i fizički i psihički smirimo. Savet je da neke od ovih tehnika često koristimo u toku dana, a ne samo kada osetimo ubrzani puls.

Aktiviranje vagus nerva i valsalva manevar

Vagus nerv je jedan od najdužih moždanih živaca koji utiče na otkucaje srca. Ovaj nerv aktivira supstance koje kontrolišu rad mišića, šire krvne sudove i usporavaju rad srca. U nekim situacijama aktiviranje ovog nerva može regulisati ubrzani puls. Pacijentu se obično savetuje da poprska lice hladnom vodom na 20 do 30 sekundi. Tehnike stimulacije savetuje i pokazuje lekar.

Valsalva manevar je još jedna tehnika koja može smiriti ubrzan puls. Savet je da udahnemo, zatvorimo na 10 sekundi nos i usta pokušavajući da izbacimo vazduh i potom izdahnemo.

Pobedimo ubrzani puls ishranom

Ubrzani puls često je posledica manjka elektrolita – supstanci sa električnim nabojem. Neravnoteža elektrolita često je posledica manjka tečnosti u organizmu. Zdravi ljudi mogu brzo nadoknaditi elektrolite prirodnim napicima kao što su voda i mleko. Elektroliti koji su korisni za rad srca sadrže kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum. Ovih elemenata ima dosta u bananama, spanaću, lisnatom zelenom povrću, mlečnim proizvodima.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor