Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Kako sprečiti rizik od krvarenja pri upotrebi aspirina

Priredio/la: D. T.
15:00 - 06. 10. 2022.

Varfarin je antikoagulans, lek protiv zgrušavanja krvi, koji deluje inhibitorno na put sinteze faktora koagulacije zavisnih od vitamina K

rizik od krvarenja Rizik od krvarenja jedna je od najtežih posledica svakodnevnog uzimanja aspirina, koji se nekada savetuje pacijentima kao zaštita od infarkta Foto: Shutterstock

Rizik od krvarenja jedna je od najtežih posledica svakodnevnog uzimanja aspirina, koji se nekada savetuje pacijentima kao dobra zaštita od moždanog ili srčanog udara. Najnovija uputstva stručnjaka navode da pacijenti na terapiji lekom varfarin, ne bi trebalo u isto vreme da koriste i aspirin, kako ne bi došlo do neželjenih krvarenja.

Zašto se koristi varfarin?

Prema novoj studiji, pacijenti koji uzimaju varfarin ne bi trebalo bi koriste aspirin, koji se uglavnom primenjuje kako bi se umanjio rizik od srčanog udara. Lek varfarin pije se kako bi se sprečilo stvaranje krvnih ugrušaka.

Kardiolozi, u nekim situacijama, pacijentima koji uzimaju varfarin takođe savetuju primenu aspirina, koji je dostupan i u slobodnoj prodaji bez preporuke lekara. Rezultati nove studije pokazuju da prekid upotrebe aspirina može sprečiti rizik od krvarenja kod pacijenata koji su na terapiji varfarinom. Ovo je potvrdila studija objavljena na platformi JAMA.

Kako je moguće umanjiti rizik od krvarenja?

Rezultati pokazuju da je moguće umanjiti rizik od krvarenja, ako se ne aspirin ne koristi istovremeno sa varfarinom.

Varfarin je antikoagulans, lek protiv zgrušavanja krvi, koji deluje inhibitorno na put sinteze faktora koagulacije zavisnih od vitamina K. Ovaj razređivač krvi, smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, srčanog i moždanog udara. Lek varfarin koriste pacijenti sa mehaničkim srčanim zaliscima, oni koji su preležali srčani udar, osobe sa dijagnozom atrijalne fibrilacije, abnormalnim srčanim ritmom,

Terapija pod nadzorom lekara

Aspirin je nesteroidni antiinflamatorni lek. Ima višestruku upotrebu, ublažava bolove i smanjuje upale. Pojedini pacijenti uzimaju aspirin kako bi smanjili rizik od srčanog ili moždanog udara.

U nekim slučajevima, pacijenti mogu istovremeno koristiti i varfarin i aspirin. Stručnjaci, navode da ne postoje uvek jasne indikacije za ovu primenu. Oba leka nose sa sobom rizik od ozbiljnog krvarenja, zato je pre svega veoma bitno koristiti terapiju pod stalnim nadzorom lekara.

Aspirin nije benigni lek

Kardiolog dr Geoffrey Barnes sa University of Michigan Health Frankel Cardiovascular Center objašnjava da aspirin nije benigni lek i pored toga što je dostupan u slobodnoj prodaji.

– Razgovarajte sa stručnjakom o potencijalnim prednostima i štetnostima aspirina, utvrdite da li je potrebno da uzimate aspirin. Ovo je posebno bitno ako već uzimate drugi lek za razređivanje krvi – kaže ovaj doktor.

Neki pacijenti su prekinuli korišćenje aspirina

Studija je ispitala uticaj smanjenja upotrebe aspirina kod pacijenata na terapiji varfarinom. Ove osobe nisu imale jasne indikacije za uzimanje aspirina. Naučnici su preispitivali upotrebu aspirina kod ljudi koji nisu imali prethodnu istoriju bolesti koronarne arterije ili srčanog udara.

Opservaciona studija je uključila više od 6.000 osoba koji su uzimali varfarin kao terapiju kod atrijalne fibrilacije i krvnih ugrušaka. Pacijenti čije je stanje to dozvoljavalo prestali su da koriste aspirin, a uočeno je da je prestanak primene aspirina u vezi sa manjim rizikom od krvarenja. Istraživači su otkrili da je prestanak uzimanja aspirina povezan sa manjim rizikom od krvarenja.

Uspeli smo da pokažemo da prestanak upotrebe aspirina može smanjiti rizik od krvarenja kod pacijenta koji uzimaju antikoagulanse i aspirin bez jasnih indikacija. Utvrdili smo da sistematski pristup upotrebe aspirina i mogući prestanak upotrebe ovog leka u situacijama kada nema jasnih indikacija, može biti veoma efikasan. Ovo je odličan primer upravljanja antikoagulacijama – navodi dr Barnes.

Ograničavajući faktori

Istraživači su priznali da je ova studija imala i nekoliko ograničavajućih faktora, koji se tiču metoda prikupljanja podataka učesnika studije. Ispitanici su sami naglašavali doze aspirina koje koriste, dok je broj neželjenih događaja posle upotrebe aspirina bio mali, sve ovo dodatno je ograničavalo analize.

Studija je, ipak, važan podsetnik kada se radi o pažljivoj upotrebi lekova. Indikacije su različite, pojedinim pacijentima će biti potrebni i aspirin i varfarin.

Procena terapije za visokorizične pacijente

Stručnjaci tvrde da ova studija ima značajne rezultate koji mogu pomoći lekarima da procene koji su pacijenti visokorizični i da ukinu terapiju aspirnom kako ne bi došlo do krvarenja.

Pacijentima sa koji su nedavno imali srčani udar, osobama koje imaju stentove i kojima je potrebna antikoagulacija i dalje će biti potrebna kombinovana terapija aspirin/ varfarin.

TEME:
Slobodan
9:59, 07. 10. 2022.
Odgovori

A pacijenti sa bay pasom

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor