Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Zašto su nam suva usta tokom noći i koji kućni lekovi pomažu

Priredio/la: S.St.
17:00 - 18. 09. 2022.

Bez obzira na osnovni uzrok zbog kojeg noću imamo osećaj suvoće u ustima, ovaj problem mogu da reše kućni lekovi

suva usta Foto: Shutterstock

Suva usta tokom noći ili osećaj suvoće u ustima muči mnoge ljude, a osnovni razlog su prirodne varijacije u količini pljuvačke koju telo proizvodi, ali i zbog određenih medicinskih stanja.

Zašto su nam suva usta tokom noći

Kako se navodi u članku u časopisu Compendium, pljuvačne žlezde obično proizvode manje pljuvačke noću zbog čega su nekima uveče usta suva. U ovom slučaju, lekar može propisati posebne tečnosti za ispiranje usta koje ih vlaže i smanjuju osećaj suvih usta pre spavanja. Takođe, dobro bi bilo da pored kreveta držite čašu vode i tokom noći navlažite usta.

Dehidracija

Na osnovu procene Oral Cancer Foundation, 20 odsto starijih osoba bori se sa osećajem suvoće u ustima. Kod starijih osoba, ovo stanje obično se javlja kao rezultat dehidracije ili kao neželjeni efekat određenih lekova. Kod starijih osoba koje nose proteze one više ne pristaju kako treba zbog suvih usta. Kada nema dovoljno pljuvačke, proteze mogu da se trljajui o desni, uzrokujući bolne tačke.

Osoba koja oseti suva usta treba da poseti svog lekara ili zubara koji će pomoći da se utvrdi uzrok stanja. Ako su suva usta posledica lekova, lekar ili stomatolog mogu da preporuče promenu doze ili prelazak na drugi lek. U nekim slučajevima, propisuju se lekovi za poboljšanje funkcije pljuvačnih žlezda.

Neželjeni efekti lekova

Američko Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga navodi da više od 400 lekova može da smanji sposobnost tela da proizvodi pljuvačku. Kod onih koji uveče uzimaju lekove često se dešava da se pojava simptoma osećaja suvoće u ustima pogoršavaju noću.

Lekovi koji mogu izazvati osećaj suvoće u ustima:

  • lekovi za snižavanje krvnog pritiska ili antihipertenzivi
  • antihistaminici
  • antidepresivi
  • diuretici
  • neki lekovi koji se koriste za kontrolu Parkinsonove bolesti
  • hemoterapija
  • radioterapija

Ukoliko sumnjate da zbog nekog leka imate osećaj suvoće u ustima treba da posetite svog lekara. Ali nikako ne treba da prestanete da uzimate lekove, osim ako za to nemate odobrenje svog lekara. On može da predloži smanjenje doze leka ili uzimanje leka ranije tokom dana, a ponekad i da predloži prelazak na drugi lek koji ne izaziva suva usta.

Lekar može da preporuči i sledeće:

  • uzimanje lekova sa dosta vode
  • pijuckanje vode noću
  • žvakanje žvakaće gume za podsticanje proizvodnje pljuvačke
  • korišćenje ovlaživača vazduha i ublažavanje osećaja suvih usta

Disanje na usta

Osećaj izuzetne suvoće u ustima tokom noći može biti posledica disanja na usta u toku spavanja. Mogući uzroci za ovo su:

  • sužavanje ili začepljenje nazalnih prolaza
  • akutna bolest, kao što je infekcija gornjih disajnih puteva ili prehlada
  • alergije
  • opstruktivna apneja u snu, koja može da dovede do ponavljanih epizoda dahtanja, šmrkanja ili hrkanja

Lečenje disanja na usta tokom noći zavisi od osnovnog uzroka.

Infekcije – Antibiotici mogu da pomognu u lečenju bakterijske infekcije, dok su dekongestivi tu da ublaže začepljenje sinusa.

Alergije –  Antihistaminici mogu pomoći u lečenju alergija, dok kortikosteroidi ublažavaju bilo koje povezane upale i začepljenost nosa.

Apneja u snu

Osobama koji imaju apneju u snu može biti potreban uređaj za kontinuirani pozitivan pritisak u disajnim putevima (CPAP). Reč je o maski koja se postavlja preko usta ili nosa i uduvava vazduh u disajne puteve kako bi ih držala otvorenim tokom spavanja. Iako je ovo efikasno protiv apneje u snu, stalni mlaz vazduha zapravo može da pogorša simptome suvih usta. U tom slučaju treba razgovarati sa svojim lekarom ili stomatologom koji može da podesi masku ili preporuči aparat koji ne isušuje usta.

Suženi nosni prolazi

U nekim slučajevima, oni koji imaju ozbiljne poteškoće sa disanjem kroz nos može biti potrebna operacija za proširenje nazalnih prolaza. Ovo će pomoći da se ponoljša protok vazduha kroz nosne prolaze, sprečavajući potrebu za disanjem na usta.

Sjogrenov sindrom

Sjogrenov sindrom je autoimuni poremećaj u kojem telo napada svoje suzne i žlezde koje proizvode pljuvačku. Zbog toga, osoba koja ima Sjogrenov sindrom ima osećaj suvoće u ustima. Ovaj simptom može da se pogorša noću kada pljuvačne žlezde prirodno proizvode manje pljuvačke. Ljudi sa Sjogrenovim sindromom mogu da imaju sledeće simptome kao rezultat suvih usta:

  • otežano gutanje hrane bez pića
  • bol u ustima
  • problemi sa govorom noću

Takođe se javlja suvoća u očima, nosu, grlu ili vagini.

Lekari mogu da propišu lekove za smanjenje osećaja suvih usta i podsticanje proizvodnje pljuvačke, ali i često konzumiranje vode i žvakanje žvake bez šećera kako bi se stimulisala proizvodnja pljuvačke.

Kućni lekovi za osećaj suvoće u ustima tokom noći

Bez obzira na osnovni uzrok osećaja suvoće u ustima noću, za rešavanje ovog problema mogu da pomognu kućni lekovi:

  • izbegavanje pića sa kofeinom noću
  • izbegavanje pušenja i upotreba duvanskih proizvoda koji isušuju usta
  • žvakanje žvake bez šećera ili sisanje pastila bez šećera ili tvrdih bombona da bi se stimulisalo stvaranje pljuvačke
  • često pijuckanje hladne vode tokom dana

Da bi se smanjio rizik od zubnih šupljina povezanih sa suvim ustima, treba održavati dobru oralnu higijenu, što podrazumeva svakodnevno čišćenje koncem i pranje zuba dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom. Oni koji imaju veoma suva usta trebalo bi češće da idu na pregled  kod zubara.

Osećaj suvoće u ustima noću retko zahteva hitnu medicinsku pomoć, osim u nekim skučajevima kada:

  • suva usta utiču na noćni san
  • suva usta izazivaju bol i nelagodnost
  • nastane veći broj zubnih kaviteta

Osećaj suvoće u ustima tokom noći može da nastane kao rezultat normalnog noćnog smanjenja proizvodnje pljuvačke. Međutim, ovo negada može da bude simptom akutne bolesti ili osnovnog zdravstvenog stanja. Ukoliko osećaj suvoće u ustima izaziva bol ili nelagodnost ili remeti san i opšti osećaj blagostanja, treba potražiti savet lekara. On će uspostaviti dijagnozu uzroka suvih usta i preporučiće odgovarajuće lečenje.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor