Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Rusi registrovali novi lek protiv covid 19

21:00 - 05. 04. 2022.
Izvor: Telegraf.rs

Novi medikament je namenjen u slučaju preosetljivosti na Molnupiravir ili bilo koju drugu komponentu leka, za mlađe od 18 godina i za trudnice 

Lek, covid 19, korona virus Lek protiv covid 19: Foto Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je još jedan lek protiv covida 19 na bazi Molnupiravira pod nazivom Kovipir. Kako navode ruski mediji, potvrda o registraciji leka važiće do 1. januara 2023. godine.

Namenjen osetljivim osobama na Molnupiravir

Kovipir je kontraindikovan u slučaju preosetljivosti na Molnupiravir ili bilo koju drugu komponentu leka, za mlađe od 18 godina i za trudnice, prenosi Telegraf.rs.

Antivirusni lek Molnupiravir, da podsetimo, je u obliku kapsula jačine 200 miligrama i uzima se na 12 sati tokom pet dana. Ovaj lek nove generacije inhibira razmnožavanje određenih RNK virusa, uključujući i SARS-CoV-2, koji izaziva covid 19.

Predviđen je za lečenje bolesnika u ranoj fazi bolesti kojima nije potrebna terapija kiseonikom, a u riziku su da razviju teške forme covid 19. U tu grupu spadaju osobe starije od 60 godina, gojazne osobe, dijabetičari, pacijenti sa hroničnim bolestima bubrega, hroničnom opstruktivnom bolešću pluća ili aktivnom malignom bolešću.

Efekat je najbolji kada pacijent uzme lek u prvih pet dana bolesti, a kako navode proizvođači, „molnupiravir“ smanjuje rizik od komplikacija i smrtnog ishoda.

Pre nekoliko dana Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prvu nazalnu vakcinu protiv korona virusa. Sastoji se iz dve doze i primenjuje se u intervalu od tri nedelje, a mogu je koristiti osobe starije od 18 godina. Direktor Centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg ranije je izjavio da se nazalna vakcina protiv korona virusa pokazala efikasnom protiv omikron soja.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo