Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Probudite kosu iz zimskog sna uz par namirnica iz kuhinje

Priredio/la: D. T.
15:00 - 27. 03. 2021.

Niska temperatura, nedostatak vlage, kape – sve ovo može da utiče da kosa ne izgleda najbolje posle zimskog perioda

Sjajna kosa bez skupih preprara Foto: Unsplash

Neke od sastojaka za negu kose možete veoma lako pronaći u kuhinji. Ove namirnice mogu pomoći i da iznutra i spolja regenerišete kosu. Došlo je proleće i vreme je da probudite i vašu kosu iz zimskog sna. Oštećenu, suvu, kosu bez sjaja možete vratiti u život uz par jednostavnih koraka.

Aloja vera

Podstiče rast, sprečava pojavu masne kose i peruti. U sastavu aloje nalaze se enzimi koji podstiču rast kose, otklanjaju mrtve ćelije i zaustavljaju zatvaranje folikula dlake. Bogata je cinkom, masnim kiselinama, vitaminima A, B,C i E koji su dobri za zdravlje kose. Hidratantno dejstvo aloja vere će osvežiti koren i kutikulu dlake, daće neophodnu vlagu suvim pramenovima.

Jabukovo sirće

Sadrži alfa hidroksilnu kiselinu, poznatiju kao voćnu kiselinu koja pomaže dubinskom čišćenju folikule dlake od mrtvih ćelija i različitih hemijskih preparata. Deluje antibakterijski na kožu glave i štiti kosu i kožu glave od različitih vrsta bakterijskih i gljivičnih infekcija. Jabukovo sirće stabilizuje pH kože glave i tako uklanja višak sebuma i jača kosu. Pomešajte dve kašike sirćeta sa šoljom tople vode i time dva puta nedeljno isperite kosu. Jednostavno ćete obezbediti kosi neophodan sjaj.

Hijaluronska kiselina

Odlično sredstvo u borbi protiv suve kose i ispucalih krajeva. Poznato je da hijaluron pomaže koži da ostane hidrirana i tako sprečava znake starenja. U procesu starenja se smanjuje nivo hijaluronske kiseline u našem telu, to može da utiče na kvalitet kože i kose. Koža glave nema dovoljno vlage, postaje suva, što se vremenom reflektuje i na folikul pa kosa raste krta, suva i sklona oštećenjima. Nanošenje hijaluronske kiseline na kožu glave i kosu može da pomogne da vratimo izgubljenu vlagu.

Krompir

Nekada je za sjajnu, negovanu i zdravu kosu potrebno samo nekoliko krompira. Dva velika ili nekoliko manjih krompira skuvajte u maloj posudi i ostavite da ključaju u vreloj vodi oko 5 minuta. Oljuštite koru krompira i ubacite je u posudu u kojoj se kuvao krompir. Neka se voda i kora ohlade. Ovu krompirovu vodu nanesite na suvu kosu. Ostavite da deluje desetak minuta, pa isperite kosu mlakom vodom.

Jogurt

Ima visok sadržaj proteina, koji su bitni za rast kose i noktiju i opšte zdravlje. U slučaju da ne unosite dovoljnu količinu proteina, vaše telo počinje da preusmerava proteine za podršku vitalnim organima, što sprečava rast kose. Konzumacija jogurta može pozitivno uticati na rast i kvalitet vaše kose. Ima hidratantna svojstva i pomaže da se regeneriše suva i oštećena kosa. Na taj način, kosu čini lakšom za češljanje i feniranje. Može se koristiti u vidu maski za kosu.

Ulje avokada

Dobija se hladnim presovanjem mesa ploda i vrlo je korisno. U prodaji postoji mnogo preparata za njegu kose koji sadrže ulje avokada. Sadrži lecitin i sterolin, supstance korisne za kosu i kožu. Lecitin formira zaštitni sloj na površini kože i folikulima kose, dok ih sterolin hidrira i omekšava. Može da se koristi i kao dodatak u jelima i kupkama, za izraženija dejstva.

Arganovo ulje

Zovu ga i „zlatna tečnost“, jer svega nekoliko kapi čini da kosa bude meka, sjajna, svilenkasta i laka za oblikovanje. Preporučuje se za revitalizaciju oštećene i suve kose. Bogato je vitaminom E i nezasićenim omega 3 i 9 masnim kiselinama.

Med

Vraća vlagu kosi, pa se preporučuje za negu suve i oštećene kose. Med ima antimikrobna svojstva što ga čini efikasnim čistačem. Sprečava razvoj infekcija delujući preventivno na pojavu ekcema, psorijaze i peruti. Umiruje iritiranu kožu glave. Deluje kao regenerator i pospešuje rast kose, jača folikule sprečavajući prekomerno opadanje kose.

Jaja

Odličan izvor proteina koji pomažu rast kose. Kosa se sastoji od 70 odsto proteina keratina, pa proteini iz jaja popravljaju i jačaju oštećenu kosu. Jaja su odličan doručak koji će vam obezbediti energiju, uticati na opšte zdravlje, kožu i kosu. Mogu da se primenjuju na kosi u vidu maski za kosu. Umutite jedno ili dva jajeta, ako imate dužu kosu, nanesite i ostavite da deluju 20 do 30 minuta. Isperite kosu hladnom vodom, pa je operite šamponom. Recept se primenjuje jednom mesečno, jer previše proteina može oštetiti kosu.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo