Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Izaberite adekvatan tretman i način lečenja u odnosu na stadijum rozacee

Priredio/la: M.R.
17:00 - 24. 03. 2021.

Iako ne postoji lek za rozaceu, rani tretmani mogu da spreče njeno pogoršanje i da je učine manje primetnom

Koža sa rozaceom i zdrava koža Foto: Shutterstock

Postoji čitava paleta mogućnosti lečenja ovog neugodnog hroničnog stanja kože a stručno lice će, u odnosu na stadijum i rasprostranjenost rozacee, napraviti efikasan plan u cilju postizanja što boljih rezultata. Mogućnosti se kreću od proverenih oralnih i lokalnih lekova, do lasera i svetlosne terapije.

Blaga rozacea

Simptomi prvog podtipa – eritematotelangiektatične rozacee, jesu jako crvenilo koje postaje trajno i vidljivi krvni sudovi koji ukazuju na već popucale kapilare. Ovu fazu mnogi ne leče lekovima, već prvenstveno savetuju izbegavanje okidača: preteranog izlaganja sunčevoj svetlosti ali i velikoj hladnoći, alkohola i stresa.

Molli Vanner, dermatolog opšte bolnice Massachusetts u Bostonu, kaže da su impulsni laseri sa bojom ili KTP (kalijum-titanil-fosfat) laseri, kao i intenzivno pulsirano svetlo, najbolji načini za uklanjanje vidljivih krvnih sudova u ovoj fazi. Obično su potrebna dva do četiri tretmana, u zavisnosti od rasprostranjenosti popucalih krvnih sudova.

Što se tiče upotrebe medikamenata, mišljenja su podeljena jer beta blokatori koji su u lečenju rozacee pokazali efikasnost, mogu da izazovu kontraindikacije. Ni američka Uprava za hranu i lekove (FDA) nije posebno odobrila njihovu upotrebu u lečenju ovog stanja. Estrogen, takođe, uz konsultaciju lekara, može da se koristiti kada valunzi utiču negativno i pogoršavaju rozaceu. Mađutim, hormonska terapija takođe nosi određene rizike, kaže dr Vanner i napominje da to ipak nije strategija koju dermatolozi često primenjuju.

Umerena rozacea

Prištići i male bubuljice uz crvenilo na licu su obeležja drugog podtipa – papulopustularne rozaceje. Ovaj tip uključuje lokalne tretmane i lekove koji treba da utiču na smanjenje upale i učestvuju u uklanjanju simptoma:

Antiinflamatorni gelovi na bazi azelaične kiseline (finacea i azalek) koji utiču na neravninе, lezije i otoke

Lokalni antibiotici iz grupe metronidazola takođe pomažu u kontroli nepravilnosti na koži, smanjenju upala i crvenila

Ponekad se koriste i drugi lokalni lekovi, poput benzoil peroksida, retinoida i natrijum sulfacetamida, sumpornih losiona. Oralni antibiotici poput tetraciklina i doksiciklina često budu prepisani u cilju smanjenja upale, ali produžena upotreba može izazvati rezistenciju na antibiotik, kao i pojavu gljivica.

Teška rozacea

Kod treće podvrste rozacee – fimatozne (phymatosa), najveći problem je zadebljanje i povećanje tonusa i naslaga kože posebno oko nosa, koja u najozbiljnijem stadijumu može da izgleda kao veći, crveni grozd. U kombinaciji sa lokalnim i oralnim lekovima, laseri su dobar tretman za ovaj podtip, kaže dr Vanner i napominje da oni postižu dobre reziltate u uklanjanju viška kože i poboljšanju kontura nosa. Dermatolog kaže da se dodatno tkivo može ukloniti i hirurškim putem, ali da zadebljanje nosa treba lečiti ranije budući da teži stadijumi mogu da prouzrokuju otežano disanje ili druge ORL probleme. Nije isključena ni pojava psiholoških problema zbog grubog i estetski problematičnog izgleda kože i lica.

Regija očiju i srodni problemi

Očna rozacea (ocularis) može da rezultira krvavim beonjačama, pojačanim efektom suznih očiju i suza, osetljivošću na svetlost i zamagljenjem vida, a uključuje i pojavu crvenila u regiji oko očiju. Tretmani uključuju upotrebu veštačkih suza, oralnih antibiotika, kao i svakodnevno čišćenje trepavica odgovarajućim preparatima. Ukoliko su simptomi dugotrajni i intenzivni, dobro je u lečenje uključiti i oftalmologa.

Budite uporni

U tretiranju ovog stanja morate biti strpljivi i uporni – moguće je da će proći nedelje ili čak i meseci dok ne primetite poboljšanje. Genetska predispozicija je važan faktor rizika, a ono što svako od nas može da uradi u prevenciji je izbegavanje navika koji utiču na pucanje kapilara i pojavu crvenila kao što su: pojačano konzumiranje alkohola (posebno vina), izlaganje previše toplom ili hladnom vremenu, redovna nega kože proverenim preparatima.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo