Dobro odabrana hrana može smanjiti pritisak na pankreas i pomoći mu da se oporavi
Hrana i ono što jedemo može imati ogroman uticaj na to kako se osećamo, posebno ako imamo pankreatitis, stanje koje se javlja kada se organ koji proizvodi digestivne enzime upali. Ako obratimo pažnju na ishranu to može pomoći u ublažavanju bolova u stomaku koji prate ovo stanje, kaže specijalista za pankreas dr Prabhleen Chahal. Dobro odabrana hrana može smanjiti pritisak na pankreas i pomoći mu da se oporavi.
Od vitalnog je značaja da znamo koju hranu možemo da jedemo, koju treba da izbegavamo i kako ti izbori mogu uticati na naš organizam.
Sa hronično upaljenim pankreasom, naše telo ne može da proizvede dovoljno digestivnih enzima koji pomažu u apsorpciji hranljivih materija iz hrane koju jedemo. Vremenom bismo mogli da postanemo pothranjeni ili da počnemo da gubimo na težini, a da to ne želimo, kaže dr Chahal. Drugačija ishrana pankreasu može da olakša da radi svoj posao. Međutim, promene u ishrani ne utiču na sve pacijente na isti način. Uticaj zavisi od toga da li imamo akutni ili hronični slučaj pankreatitisa, kaže ona.
– Pacijenti sa blagim pankreatitisom mogu imati koristi samo od promena u ishrani i načinu života. Međutim, ishrana, sama po sebi, nije uvek dovoljna da kontroliše simptome u umerenim do teškim slučajevima – kaže dr Chahal.
Ishrana pogodna za pankreas sadrži mnogo proteina iz nemasnog mesa i malo životinjskih masti i prostih šećera, kaže dr Chahal.
Trebalo bi da jedemo dosta:
Namirnice bogate antioksidansima kao što su tamno, lisnato povrće, crveno bobičasto voće, borovnice, slatki krompir, grožđe, šargarepa, orasi i šipak takođe su korisni. Ali, umereno treba jesti avokado, maslinovo ulje, masnu ribu, orašaste plodove i semenke.
Mediteranska ishrana dobra je opcija za one koji se oporavljaju od blagog akutnog pankreatitisa.
Zašto su ove namirnice korisne
Fokusiranje na povrće, voće i integralne žitarice ograničava unos holesterola i povećava unos vlakana. Ovo smanjuje rizik od razvoja kamena u žuči ili visokih triglicerida, koji su među vodećim uzrocima akutnog pankreatitisa. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u telu, pomažući u smanjenju upale.
Dodavanje triglicerida srednjeg lanca (MCT) – masti koje se često dobijaju iz kokosovog ili palminog ulja – takođe može pomoći u povećanju apsorpcije hranljivih materija u uslovima hroničnog pankreatitisa, kaže dr Chahal.
Kad god je to moguće, treba se kloniti pržene ili punomasne hrane, kao i hrane koja sadrži mnogo šećera.
Obavezno treba ograničiti:
Zašto su ove namirnice štetne
Pankreas obrađuje većinu masti koju jedemo. Dakle, što više jedemo, naš pankreas teže radi. Hrana sa visokim sadržajem masti i prosti šećeri takođe povećavaju nivoe triglicerida. Ovo povećava količinu masti u krvi i povećava rizik od akutnog pankreatitisa. Istraživanja takođe pokazuju da prerađeno meso i crveno meso povećavaju rizik od raka pankreasa, kaže dr Chahal.
Ako ste pretrpeli epizodu akutnog pankreatitisa, možete pomoći i ubrzati svoj oporavak uz neke promene u ishrani i životnim navikama, kaže dr Chahal i savetuje sledeće:
Ako se bol u stomaku nastavi, lekar može da vas uputi i kod specijaliste za lečenje bolova.
Konačno, kontrola ishrane često je efikasan način da zaštitimo pankreas, kaže dr Chahal.
– Bilo da je upala akutna ili hronična, najvažnije je da minimiziramo dodatno opterećenje za pankreas – kaže ona.