Lanene pločice pogodne su za osobe sa dijabetesom i one koji žele da izgube kilograme: visok sadržaj lana daje im nutritivnu i energetsku vrednost, uz malo kalorija i duži osećaj sitosti
Lanene pločice imaju visoku nutritivnu vrednost. Razlog njihovih brojnih zdravstvenih prednosti prvenstveno je izuzetno hranljiv sastav semena lana. Ako su uz to pravljene od integralnog i bezglutenskog brašna, jasno je da imamo zdravu, pristupačnu opciju koju možemo da koristimo u različitim varijantama.
Inače, lan je biljka sa najvećim sadržajem Omega 3 masnih kiselina među namirnicama biljnog porekla. Optimizovana kombinacija integralnog pšeničnog, raženog brašna i kukuruznog brašna koja ja dobra podloga za semenke lana i još neke zrnaste sastojke, vredan su izvor dijetetskih vlakana.
Dijetetska vlakna neophodna su za normalan probavni proces i dobru ravnotežu naše crevne flore. Uz to, predstavljaju i osnovu našeg imuniteta. Dodaci drugih semenki (mlevena soja, ječam, ovas, suncokret) podižu već visoku energetsku vrednost lanenih pločica. U sastavu su još i masnoće biljnog porekla i so, poželjno himalajska.
Uz Omega 3 masne kiseline i vlakna, seme lana sadrži i proteine. Redovan unos lana važan je za regulisanje probave, kao i ubrzavanje metabolizma. Tako se sprečava zatvor i nadimanje, i jača imunitet.
Prednost integralnog pšeničnog brašna je velika količina energije iz proteina i skroba. U opni zrna je najviše dijetalnih vlakana i proteina, a u sitnim delovima tela klica su esencijalne masti i aminokiseline, uz vitamine grupe E koji se zovu tokoferoli.
Istraživanja kažu da visok sadržaj lana može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Takođe, lanene pločice se preporučuju osobama sa dijabetesom zbog sposobnosti da utiču na insulin i stabilizuju nivoe šećera u krvi. Omega-3 masne kiseline su potrebne za dobro kognitivno zdravlje i bolju funkciju mozga.
Lan spada u antiinflamatorne namirnice, koje smanjuju upalne procese. Zanimljivo je da su studije pokazale da može da utiče na valunge, neprijatnu i stresnu prateću pojavu menopauze. Ova namirnica je korisna i za zdravlje naše kože jer pomaže kod akni, ekcema i suve kože koja se peruta. Jak imunitet je jedan od preduslova za smanjenje rizika od malignih bolesti. Kako lan doprinosi održavanju dobre ravnoteže bakterija u našoj crevnoj flori, veza sa imunitetom je direktna.
Proteini i dijetalna vlakna se sporije vare u našim crevima i time daju duži osećaj sitosti. Zbog toga su lanene pločice idealne za redukcione režime ishrane. I Omega-3 masne kiseline, najvažnije masnoće biljnog porekla utiču na sitost, što nam dodatno smanjuje želju za hranom. Lanene pločice mogu uspešno da zamene visokokalorične grickalice.
Malo kalorija, dosta celih zrna i energije: sve to sugeriše da je lanene pločice neuporedivo zdravije jesti nego hleb, testo i peciva. Ako lan za doručak kombinujemo sa jogurtom, kefirom ili kiselim mlekom, imaćemo nutritivno bogat doručak koji nam neće opteretiti želudac. Lanene pločice mogu da se kombinuju i sa slanim i sa slatkim namirnicama, kao i sa voćem.
Lanene pločice se prave relativno lako, teško mogu da „ne uspeju“ i da nešto uradimo pogrešno u pripremi.
Potrebno:
Potrebno je dobro pomešati sve vrste brašna. Zatim dodajte so i sodu bikarbonu, pa postepeno i druge sastojke. Voda koju dolivate treba da bude mlaka, i uz ravnomerno dodavanje umesite testo. Podelite na tri dela i pokrijte suvom pamučnom krpom. Testo tako stoji desetak minuta. Potom ga razvucite oklagijom i isecite u pravougaone oblike veličine po izboru. Pleh ili tepsiju premažite uljem, pa ređajte pločice spremne za pečenje. Peku se desetak minuta, a čuvaju u celofanu.
Lanene pločice mogu da budu deo preporučenog jelovnika u okviru hrono režima ishrane, kao i higijensko – dijetetskih režima u lečenju digestivnih problema.
Iskustva kažu da su efikasne i u programu ishrane kod lečenja infekcije kandidom, upornom gljivicom koja uz lekove zahteva i poseban režim ishrane. U tom slučaju se ne smeju konzumirati u kombinaciji sa mlečnim proizvodima, već samo u obliku pločica.