Osobe starije od 50 godina, koje redovno konzumiraju voće i povrće, u boljem su zdravstvenom stanju u odnosu na svoje vršnjake koji nemaju tu naviku
Voće i povrće dovoljno zastupljeno u ishrani je prirodni eliksir i pravi način da izbegnete mnoge bolesti. Biljna vlakna, vitamini i minerali bitni su za dobro zdravlje u bilo kojem životnom dobu. Sve više istraživanja tvrdi da su stariji od 50 godina, koji redovno konzumiraju voće i povrće, u boljem zdravstvenom stanju u odnosu na svoje vršnjake.
Kako starimo, sve smo podložniji hroničnim bolestima, kao što su srčana oboljenja, gastrointestinalni poremećaji, oslabljen imuni sistem, ukazuju stručnjaci. Svakodnevna upotreba voća i povrća može nam pomoći da regulišemo krvni pritisak i da smanjimo rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, i određenih oblika raka. Ovakav način ishrane je i najbolja zaštita od lošeg varenja i gomilanja kilograma u starijem životnom dobu.
Naučnici naglašavaju da vitamin C iz voća i povrća pomaže u apsorpciji gvožđa. Bilo je čak i istraživanja koja povezuju povećan unos voća i povrća, sa manjom učestalošću demencije i kognitivnog pada. Studija objavljena 2017. godine u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience, analizirala je 9 istraživanja i otkrila značajnu povezanost između redovne upotrebe voća i povrća i bolje kognitivne funkcije nakon 65. godine života.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 400 grama voća i povrća, ili pet porcija dnevno. Ukoliko i pored svega ne možete da zamislite voće i povrće na vašem jelovniku, nutricionisti savetuju da pokušate da koristite što raznovrsnije voće i povrće. To je najbolji način da obezbedite dovoljne količine vitamina i minerala.
Savet je, ukoliko ste u prilici, da koristite sveže proizovde, imajte na umu da i zamrznuto voće i povrće ima iste nutritivne vrednosti. Preporuka je, ipak, da proverite etikete i da birate svežije proizvode, bez dodataka soli ili šećera.
Kako starimo opada i čulo ukusa i moguće je da nam neka jagoda ili paradajz, nisu toliko slatki kao u mladosti. Pojedine osobe imaju problem sa smanjenim apetitom, ali i nedostatkom zuba, koji olakšavaju žvakanje. Predlog je da se u tom slučaju jabuka, kruška, brokoli… ispasiraju. Možete dodati u jogurt borovnice, banane ili jagode, a na sličan način možete da osmislite i fil za palačinke. Napravite sendviče sa dodatkom povrća, dodajte dosta salate na omiljenu picu, pastu ili omlet.
Očistite ostavu od ostataka brze hrane. Istraživanje obaljeno u časopisu BMC Public Health iz novembra 2018. kaže da čišćenje kuhinje od ostataka nezdrave hrane, može biti dobar način da počnete češće da koristite voće i povrće. Savet je da napravite i listu vaših omiljenih jela sa dosta povrća. Neka vam ti recepti budu osnova za kupovinu novih namirnica.
Pokušajte da barem jednom nedeljno ne koristite meso. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of the American Heart u avgustu 2019. godine, biljna ishrana se dovodi u vezu sa nižim rizicima od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Pokušajte da grickate sveže ili sušeno voće i povrće. Ukoliko koristite turšiju isperite je vodom od dodataka soli. Ako kupujete konzervisano voće i povrće, obavezno obratite pažnju na dodatke, birajte one sa minimalnom količinom soli i šećera. Razmislite o voćnom smutiju kao jutarnjem obroku. Ukoliko ne volite spanać ili kelj, pokušajte da dodate male količine ovog povrća u smuti od omiljenog voća.