Neku vrstu hrane ne bi trebalo konzumirati zbog opasnih jedinjenja koja čak mogu ugroziti život
Koliko god je neophodna za zdrav život, hrana opasna po zdravlje trebalo bi da se izbegava. Jer, kao što ima korisnih namirnica, tako ima i onih koje mogu narušiti naše zdravlje, pa čak dovesti i do fatalnih ishoda. Upoznajte se sa nekim vrstama hrane koju ne bi trebalo konzumirati u određenim situacijama.
Jabuka je simbol za zdravui hranu. Ipak, seme jabuke sadrži cijanid, tako da progutati više semenki nije nimalo pametno. Srećom, semenke jabuke imaju zaštitni premaz koji sprečava da cijanid uđe u vaš sistem ako ih slučajno pojedete. Naravno, dobro je biti oprezan. Čak i u malim dozama, cijanid može izazvati ubrzano disanje, napade i možda čak i smrt.
Muškatni oraščić daje lep, orašasti ukus kada ga dodate u malim količinama u peciva. Ali ako se jede na kašičicu, može izazvati velike probleme vašem organizmu i probavnom sistemu. Čak i samo dve kašičice mogu biti toksične za vaše telo zbog miristicina. To je ulje koje može izazvati halucinacije, pospanost, vrtoglavicu, konfuziju i napade.
Od svih sorti pasulja, sirovi crveni pasulj ima najveću koncentraciju lektina. Lektini su toksini koji mogu izazvati teške bolove u stomaku, izazvati povraćanje ili dijareju. Potrebno je samo 4 do 5 sirovih zrna pasulja da izazovu ove neželjene efekte, zbog čega je najbolje da prokuvate pasulj pre jela.
Trešnja spada u omiljeno voće. Međutim, tvrda koštica u sredini trešnje puna je prusinske kiseline, poznate i kao cijanid. Ipak, nema potrebe da panite ako slučajno progutate jednu košticu. Ona će samo proći kroz vaš sistem i izaći. Ali, izbegavajte krckanje ili drobljenje koštica dok jedete trešnje.
Crnu zovu možete uzimati kao sirup ili dodatak za jačanje imunološkog sistema i lečenje simptoma prehlade, gripa ili zatvora. Međutim, ako jedete nezrele bobice, koru ili listove crne zove možete se osećati gore umesto bolje. Kora i listovi sadrže lektin i cijanid, dve hemikalije koje mogu izazvati mučninu, povraćanje i dijareju.
Listovi, klice i podzemne stabljike (krtole) krompira sadrže toksičnu supstancu zvanu glikoalkaloid. Glikoalkaloidi čine da krompir izgleda zeleno kada je izložen svetlosti, ako se ošteti ili stari. Konzumiranje krompira sa visokim sadržajem glikoalkaloida može izazvati mučninu, dijareju, konfuziju, glavobolju i smrt.
Jesti ovu stabljiku je u redu, ali izostavite list. Listovi rabarbare sadrže oksalnu kiselinu, koja se vezuje za kalcijum i otežava vašem telu da ga apsorbuje. Zauzvrat, vaše kosti ne mogu da rastu onako kako bi trebalo, a vi ste u opasnosti od pojave kamena u bubregu, problema sa zgrušavanjem krvi, povraćanja, dijareje i kome.
Obe vrste badema, gorki i slatki, imaju amigdalin, hemijsko jedinjenje koje se može pretvoriti u cijanid, ali gorki bademi imaju daleko najviše nivoe. Slatki bademi su bezbedni za grickanje, ali konzumiranje netretiranih, gorkih badema može izazvati grčeve, mučninu i dijareju.
Karambola je tropsko voće, koje nije toliko često zastupljeno u našim prodavnicima. U svakom slučaju, ako imate bolest bubrega, najbolje je da izostavite karambolu iz ishrane. Normalni bubrezi mogu da filtriraju toksine u ovom slatkom voću, ali za sistem koji to ne može, toksin se zadržava i može izazvati mentalnu konfuziju, napade i smrt.
Možda su odlične na pici, ali čuvajte se određenih pečuraka u divljini. Dve vrste su posebno štetne – Zelena pupavka (Amanita phalloides) i Bela pupavka (Amanita virosa). Konzumacija ovih divljih pečuraka može izazvati bolove u stomaku, dijareju i povraćanje, dehidraciju, intenzivnu žeđ, otkazivanje jetre, komu i smrt.
Indijski oraščići koje dobijete u prodavnicama sa sirovom etiketom nisu baš to. Pre nego što dođu na rafove prodavnica, kuvaju se da uklone toksin koji se zove urušiol u svojim školjkama. Urušiol je isti toksin koji se nalazi u otrovnom bršljanu. Konzumacija prethodno kuvanih indijskih oraha može izazvati alergijsku reakciju i može biti fatalno ako patite od teških alergija.
Baš kao i sirovi indijski orah, koža, kora i listovi manga sadrže urušiol, toksin koji se nalazi u otrovnom bršljanu. Ako ste alergični na otrovni bršljan, posebno ako je ta alergija loša, konzumacija manga može izazvati ozbiljnu reakciju sa otokom, osipom, pa čak i problemima sa disanjem.