Utiču na bolje varenje, regenerišu kožu, kosu i nokte, brzo vraćaju energiju i podižu raspoloženje - idealan su doručak, ali i dobra ideja za pudinge i poslastice sa voćem
Čia semenke su sve popularnije kod nas u trendovima zdravije ishrane, pa i o njihovim zdravstvenim koristima saznajemo više. Izvanredan su antioksidans, bogate biljnim vlaknima i belančevinama, a sadrže i Omega 3 i Omega 6 masne kiseline, cink, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, aminokiseline, uz vitamine A, K, C i B. Budići da ne sadrže gluten, preporučuju se i obolelima od celijakije.
Redovno konzumiranje čia semenki utiče na smanjenje apetita ali i ubrzavanje metabolizma. Takođe, istraživanja pokazuju da pomažu organizmu da sagori masne naslage, a da podižu nivo energije. Pojedine studije su pokazale da osobe koje ih redovno konzumiraju ređe padaju u anksiozna i depresivna stanja.
Učestvuju u procesima povećanja mišićne mase, ali i na oporavak i regeneraciju kože, noktiju i kose, uz blagotvorno dejstvi na koštani sistem. Čia semenke sprečavaju opstipaciju, jačaju sistem za varenje, poboljšavaju probavu i sprečavaju pojavu karcinoma debelog creva. Takođe, svrstavaju se u prirodne diuretike, a pogodne su i za ishranu osoba sa dijabetesom jer imaju nizak glikemijski indeks.
Jednostavan, a izuzetno koristan i nutritivno bogat doručak sa čia semenkama možete da spremite brzo i lako.
Potopite jednu kašiku semenki u vodu, jogurt, kiselo ili bademovo mleko. Čim omekšaju, ispustiće sluz koja služi jednoj vrsti „barijere“ između digestivnih enzima i ugljenih hidrata, što će omogućiti sporije razlaganje u sistemu za varenje, ali i onemogućiti nagli skok šećera i varijacije njegovih vrednosti.
Potrebno:
Priprema:
Pomešajte sve sastojke osim voća i sipajte u tegle ili manje posude za salatu. Ostavite u frižideru preko noći, a ujutru dekorišite tj.pospite svežim voćem.
Potrebno
Umesto kravljeg mleka i kakaa, možete da upotrebite čokoladno mleko.
Priprema:
Čia seme, mleko i kakao izmiksajte, sipajte u čaše i ostavite u frižider preko noći. Ujutru se dodaje badem i sveže voće i bademove pahuljice. Ako koristite čokoladno mleko, nemojte dodatno zaslađivati.
Potrebno:
Priprema:
Čia semenke sipati u posudu i preliti mlekom. Stavite u frižider na nekoliko sati. Dodajte zaslađivač i pomešajte ponovo. Oljuštite i isecite na komadiće mango. Stavite ga na vrh pudinga.
Dragocen savet za spremanje slatke zimnice: da biste napravili džem bez konzervansa, koristite čia semenke, koje će zgusnuti to što napravite bez dodatog šećera, gustina ili konzervansa. Kuvajte džem dok ne počne da se krčka, dodajte čia seme i limunov sok. Mešajte umereno do smese željene gustine.