Šljiva je voćka sa obala Kaspijskog mora i prava je poslastica, hrana i lek, ipak - na jednu činjenicu posebno obratite pažnju pri kupovini
Nema u Srbiji skoro kuće bez šljivovice rakije, slatkog ili pekmeza od šljiva. Voće koje ima status nacionalnog simbola koristi se i kao lek, smatra se da je posebno blagotvorna suva šljiva kao sredstvo za dobru probavu, regulisanje nivoa šećera u krvi i visokog pritiska. Suve šljive su odličan izvor biljnih vlakana, minerala, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, vitamina B, C, E i K i beta karotena, koji štiti ćelije od slobodnih radikala. U 100 grama suvih šljiva ima oko 268 kalorija.
Sok od suvih šljiva je pravi način da obezbedite telu energiju bez naglog skoka nivoa šećera u krvi. Ipak, kada su u pitanju suve šljive poseban oprez se savetuje osobama koje boluju od astme. Neke suve šljive sadrže sumpor-dioksid koji napada sistem za disanje, pa može da se javi glavobolja, mučnina, povišen pritisak. Stručnjaci stoga savetuju da pri kupovini obavezno proverite da li su suve šljive tretirane sumpor-dioksidom.
Visok sadržaj vlakana u suvim šljivama je najbolji borac protiv problema s probavom i hemoroida. Hronični problem s probavom su česti kod starijih osoba ili sasvim male dece. Suve šljive deluju kao laksativ zahvaljujući visokom sadržaju pektina. Kada jedemo suve šljive unosimo manju količinu vode, a veću količinu pektina. Suve šljive su prirodni laksativ i za razliku od nekih drugih sredstava ne stvaraju naviku i ne izazivaju pojavu lenjih creva, piđe Healthline.
Suve šljive su bogate kalijumom i elektrolitima koji imaju bitnu ulogu u najrazličitijim funkcijama organizma. Kao što su proces varenja, srčani ritam, impulsi, kontrakcije mišića, krvni pritisak. Kratak dah, razdražljivost, umor su neki od znaka anemije. Sok od suvih šljiva i same suve šljive su riznica gvožđa. Nedostatak gvožđa smatra se glavnim uzrokom anemije. Antocijanin u suvoj šljivi je važan u prevenciji anemije ili malokrvnosti, a može i da poboljša i oštrinu vida.
Suve šljive su važan izvor minerala bora koji je bitan za jake kosti i mišiće. Smara se da ovaj mineral može da poboljša i kognitivne funkcije, koordinaciju. Neophodan je za rast, značajno povećava i nivo estrogena u krvi, kao i sastojaka koji sprečavaju gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju, odnosno osteoporozu, što je naročito važno za žene u postmenopauzi. Samo 50 grama suvih šljiva dnevno ili pet do šest suvih šljiva je dovoljno da osetite poboljšanje posle izvesnog vremena.
Ponekada zbog neadekvatne ishrane, stresa i drugih faktora dolazi do nagomilavanja masnoća u arterijama koje posle izvesnog vremena formiraju plak. Ako se bolesti ne leči dolazi do pojave ateroskleroze, suženja arterija, što sve može usloviti probleme sa srcem i dovesti i do moždanog ili srčanog udara.
Neka istraživanja sugerišu da je suva šljiva bogata rastvorljivim vlaknima koji mogu uticati na nivo holesterola. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i gastrointestinalnim tečnostima kada uđu u želudac i creva. Pretvaraju se u supstancu sličnu gelu koji razgrađuju bakterije u debelom crevu oslobađajući gasove. Neke studije potvrđuju da je suva šljiva dobro sredstvo i za regulisanje krvnog pritiska.
Suve šljive pružaju dugotrajan osećaj sitosti. Koriste se u dijetama za mršavljenje i dobar su način za održavanje stabilne telesne težine. Imaju nizak glikemijski indeks, što znači da postepeno povećavaju nivo glukoze, šećera u krvi. Suve šljive kao užina mogu da vam brzo suzbiju osećaj gladi. Pune su i fitonutrijenata koji služe za jačanje imuniteta, neutralisanje slobodnih radikala, ali i za očuvanje ćelija koje sprečavaju nastanak kancera.
Šljive se suše različitim metodama, pa kada kupujete suve šljive dobro proverite sadržaj, kako biste se uverili da ne sadrže sumpor dioksid, koji predstavlja i sredstvo za konzerviranje, gas koji se koristi za sušenje voća. On predstavlja nusprodukt rada automobilskih motora i fabričkih postrojenja i tako zagađuje životnu sredinu.
Sumpor-dioksid napada sistem za disanje, pa može da se javi glavobolja, mučnina, povišen pritisak. Poseban oprez se savetuje obolelima od astme ako suve šljive sadrže sumpor dioksid.
Previše suvih šljiva se ne preporučuje ni zbog sistema za varenje. Ukoliko se pretera sa unosom moguća je pojava gasova, dijareje, ali i zatvora. Kada povećate unos vlakana, bitno je da pijete i dosta tečnost, preporučuje se i postepena primena šljiva u dijetetske svrhe.