Kozji sir je izvor kompleksa vitamina (B1, B2, B6 i čak B12), sadrži kalcijum i fosfor koji su važni za koštani sistem i snaži imunitet cinkom i selenom. Visoka nutritivna vrednost kao i visok udeo proteina i zdravih masti sa prirodno niskim nivoom ugljenih hidrata, čine ga zdravom hranom.
Od davnina, kozji proizvodi se koriste i kao hrana i kao lek. Kozji sir pomaže jačanju imuniteta i sprečava razne upalne procese u organizmu. Zahvaljujući linolnoj kiselini, dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo. Pomaže disanju, poboljšava probavu i rad bubrega, a delotvoran je i kao prevencija oboljenja jetre. Utiče na smanjenje lošeg holesterola i izvor je zdravih masnih kiselina. Preporučuje se posebno deci, trudnicama, rekonvalescentima, onima koji imaju pojačane fizičke i psihičke napore jer utiče na smanjenje stresa. Pojedini ljudi izbegavaju kozje proizvode zbog drugačijeg, intenzivnog mirisa. Dajemo vam nekoliko predloga (domaćih recapata) za drugačije konzumiranje izuzetno zdravih kozjih proizvoda.
Sastojci za testo:
1 jaje, 2 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 1/4 kašičice soli, 250ml mleka, 550 grama brašna, 1 kašika suvog kvasca, 80 grama maslaca
Sastojci za nadev:
500 grama kozjeg sira, 2-3 kašike šećera, 1 jaje, pola kesice vanilinog šećera, 1 kašika mleka
Priprema testa:
Umutite jaje sa šećerom, vanilinim šećerom i solju. Sipajte toplo mleko i sve izmešajte. Brašno pomešajte sa suvim kvascem i postepeno dodajte prethodno umućenu smesu varjačom, a onda nastavite rukama. Na kraju dodajte rastopljeni maslac i ugnječite ga u testo. Testo treba da bude homogeno i mekano. Posudu sa testom pokrijte folijom ili krpom i pustite da naraste narednih sat vremena.
Priprema nadeva:
Da biste pripremli punjenje, mleveni kozji sir umutite sa jajima, šećerom i vanilinim šećerom. Od testa oblikujte male identične kuglice i ređajte ih u podmazani pleh na dovoljnoj udaljenosti. Ostavite ih još 20 minuta da se podignu. Zatim sredinu svake kuglice ispunite nadevom. Pecite dok testo ne porumeni na 180 stepeni.
Sastojci za testo:
200 gr brašna (speltino, ražano, integralno), 120 ml mlake vode, 2 kašike maslinovog ulja, kašičica sode bikarbone, kašičica morske ili himalajske soli. Od sastojaka umesiti meko testo.
Razviti oblik, filovati pelatom i paradajzom, ređati povrće po želji i kockice kozjeg halumi sira (sir za grilovanje ili prženje). Peći 15 minuta na 180 stepeni.
Sastojci za testo:
3 jaja, šolja jogurta, 1/3 šolje ulja, prašak za pecivo, kašičica soli, 6 kašika brašna (pšeničnog), 7 kašika palente, 150 gr kozjeg sira.
Kuglice od ševra
Ševr je specifično izrađen kozji sir koji može da se maže ali i da se seče na kriške. Kuglice možete da napravite tako što ćete ga kombinovati sa začinima po želji (ljuta ili blaga paprika, origano, peršun, orašasti plodovi).