Kozji sir je izvor kompleksa vitamina (B1, B2, B6 i čak B12), sadrži kalcijum i fosfor koji su važni za koštani sistem i snaži imunitet cinkom i selenom. Visoka nutritivna vrednost kao i visok udeo proteina i zdravih masti sa prirodno niskim nivoom ugljenih hidrata, čine ga zdravom hranom.
Kozji sir - i hrana i lek. Foto: privatna arhiva
Od davnina, kozji proizvodi se koriste i kao hrana i kao lek. Kozji sir pomaže jačanju imuniteta i sprečava razne upalne procese u organizmu. Zahvaljujući linolnoj kiselini, dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo. Pomaže disanju, poboljšava probavu i rad bubrega, a delotvoran je i kao prevencija oboljenja jetre. Utiče na smanjenje lošeg holesterola i izvor je zdravih masnih kiselina. Preporučuje se posebno deci, trudnicama, rekonvalescentima, onima koji imaju pojačane fizičke i psihičke napore jer utiče na smanjenje stresa. Pojedini ljudi izbegavaju kozje proizvode zbog drugačijeg, intenzivnog mirisa. Dajemo vam nekoliko predloga (domaćih recapata) za drugačije konzumiranje izuzetno zdravih kozjih proizvoda.
Recept i foto: privatna arhiva
Sastojci za testo:
1 jaje, 2 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 1/4 kašičice soli, 250ml mleka, 550 grama brašna, 1 kašika suvog kvasca, 80 grama maslaca
Sastojci za nadev:
500 grama kozjeg sira, 2-3 kašike šećera, 1 jaje, pola kesice vanilinog šećera, 1 kašika mleka
Priprema testa:
Umutite jaje sa šećerom, vanilinim šećerom i solju. Sipajte toplo mleko i sve izmešajte. Brašno pomešajte sa suvim kvascem i postepeno dodajte prethodno umućenu smesu varjačom, a onda nastavite rukama. Na kraju dodajte rastopljeni maslac i ugnječite ga u testo. Testo treba da bude homogeno i mekano. Posudu sa testom pokrijte folijom ili krpom i pustite da naraste narednih sat vremena.
Priprema nadeva:
Da biste pripremli punjenje, mleveni kozji sir umutite sa jajima, šećerom i vanilinim šećerom. Od testa oblikujte male identične kuglice i ređajte ih u podmazani pleh na dovoljnoj udaljenosti. Ostavite ih još 20 minuta da se podignu. Zatim sredinu svake kuglice ispunite nadevom. Pecite dok testo ne porumeni na 180 stepeni.
Recept i foto: privatna arhiva
Sastojci za testo:
200 gr brašna (speltino, ražano, integralno), 120 ml mlake vode, 2 kašike maslinovog ulja, kašičica sode bikarbone, kašičica morske ili himalajske soli. Od sastojaka umesiti meko testo.
Razviti oblik, filovati pelatom i paradajzom, ređati povrće po želji i kockice kozjeg halumi sira (sir za grilovanje ili prženje). Peći 15 minuta na 180 stepeni.
Recept i foto: privatna arhiva
Sastojci za testo:
3 jaja, šolja jogurta, 1/3 šolje ulja, prašak za pecivo, kašičica soli, 6 kašika brašna (pšeničnog), 7 kašika palente, 150 gr kozjeg sira.
Kuglice od ševra
Ševr je specifično izrađen kozji sir koji može da se maže ali i da se seče na kriške. Kuglice možete da napravite tako što ćete ga kombinovati sa začinima po želji (ljuta ili blaga paprika, origano, peršun, orašasti plodovi).