Psihologija

Depresija ili anksioznost? Koje su sličnosti, a koje razlike i šta se kako leči

Piše: eKlinika

"Depresiju osoba oseća a drugi je primećuju" - naglašava u prvom ePodcastu prof. dr Slavica Đukić Dejanović, psihijatar i psihoterapeut

Danas, na drugi rođendan portala eKlinka, kao poklon koji smo namenili vama, počinjemo sa emitovanjem našeg ePodcasta. U prvoj epizodi ePodcasta razgovaramo o tome postoje li sličnosti između anksioznosti i depresije i koji znaci ukazuju na jedno, a koji na drugo stanje.

Ukoliko se pitate zašto u našem ePodcastu danas razgovaramo baš o ovoj temi, odgovor je da je depresija jedno od najtežih stanja u koje čovek može da uđe i nema ni jedne osobe na svetu koja u nekim okolnostima ne ispoljava simptome depresije.

– Depresivna osoba obično je i napeta. Osamdeset odsto depresivnih osoba oseća anksioznost, a s druge strane, osobe koje boluju od anksioznih poremećaja sekundarno su depresivne. Ove dve psihopatologije obično se prepliću – kaže za portal eKlinika prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović nam otkriva po čemu se može prepoznati depresivna osoba i šta znači znak omega na čelu. Zašto neki ljudi prečesto uzdišu i da li neprospavane noći znače da smo depresivni ili anksiozni?

Za kraj, naša sagovornica daje savet zašto je važno lečiti depresiju i kako prepoznati prve simptome naredne depresivne epizode.

U ePodcastu na početku teksta pogledajte koja pitanja psihoterapeut postavlja pacijentu kada dođe na pregled.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.