KOPRIVA – Urtica dioica
U času kad posmatramo pupoljke koprive, žare, nužno je da o njoj rečemo ono što je ispitala nauka i večna praktika naroda i ljudi, te da se narod njome koristi i u zdravstvenom i u ekonomskom pogledu.
Kao lekarija, koprive pokazuju odlična uspeha kod mnogih bolesti…
Lekovita svojstva
Protivu krvarenja treba uzabrati vrhove kopriva, pa to stući i sok iscediti, te od njega preko dan tri-četiri puta po jednu kašiku uzimati. Protivu srdobolje treba piti četiri-pet puta preko dana odvar, tej, od suvih kopriva, koji se spravlja kao i svaki drugi tej. Protivu bolesti prsa i kašljavice (šlajm), treba piti odvar od koprive dnevno po dva puta po 1 čašu. Te bolesti, bile one s kašljem ili bez ovog, još bolje leči kad se doda u taj odvar i kukuruzne prekrupe.
Da zarastu kraste i krastice na koži, treba svariti kopriva i time ih dvaput na dan prati. Protivu bolova koji dolaze od nekog udara, uboja i pada treba obariti stablo i lišće koprive pa time oblagati bolna mesta. To je dobro i protivu divlje ospe i protivu čirića (afti) na gubicama i ustima.
Vodenu bolest leči kad se dnevno pije po četiri-pet čaša ko privinog teja, odvara, umereno toplog. Udaranje svežim koprivama po uzetim i reumatičnim udovima dnevno dva puta lekovito je, mada jako žari. Dojilja će imati više mleka ako nedeljno tri puta pojede po jednu kašiku semena koprivina.
Od koprive se može praviti i salata sa zejtinom i sirćetom. Za ovo je najbolje uzeti same vrhove od strukova, a žarci se sirćetom sasvim ubiju. Kopriva kao jelo gasi žeđ i rashlađuje organizam, a zbog toga je dobro dražilo za varenje i lek za čišćenje.