Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Heljda

Heljda

Kaša od heljde se zove bungur. Veoma je zdrava i može da se jede bez ikakvih ograničenja

Pčele najviše vole cvet heljde Foto: Shutterstock

HELJDA – Fagopyrim esculentum

Ruski doktori su našli da je heljda odista i posve lekovita i dragocena u ishrani ljudi. Ne zaboravimo uz to da je heljda vrlo korisna i posve nužna svuda gde ima pčelinjaka i pčela. Njima je najmilije cveće heljdino.

Lekovita svojstva

Heljda je korisna protivu svakovrsnih bo­lova želuca i creva, proliva, smrada iz usta, glista i kožnih krasta i otoka. Protivu svih tih slabosti i bolesti treba jesti do site volje bungur (kašu) od heljde. U tu svrhu heljda uvek mora biti čista i taze. Ona se vari u vodi sve dotle dok se dobro ne razvari. Kaša je gotova kada u njoj kašika može uspravno stajati. Bungur taj može se jesti do site volje kad god se oseća potreba za jelo. On se može začiniti samo maslacem ili mašću čistom i skorašnjom. Ta hrana je i lekovi­ta i hranljiva.