Cvekla je jedna moćna biljka, prepuna hranljivih sastojaka koji generalno ojačaju naš organizam, pomažu mu u smanjenju krvnog pritiska i anemije, poboljšanju cirkulacije, varenja, detoksikacije...
Cvekla je slatko, korenasto povrće prepuno iznenađujuće lekovitih svojstava i zdravstvenih efekata za ljudski organizam. Prirodni je antianemik, antibakterik, antipiretik, antioksidans, antisklerotik, detoksikant, diuretik… Veoma je bogata nitratima koje telo pretvara u azotni oksid – jedinjenje koje opušta i širi krvne sudove, pretvarajući ih u „autoputeve“ za našu krv obogaćenu hranjivim sastojcima i kiseonikom. Slatkoća ploda potiče od ugljenih hidrata, naročito saharoze. Zbog nutritivnih svojstava i bogatstva vitamina i minerala, cvekla može da reguliše krvni pritisak, snižava rizik od pojave srčanih bolesti, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava varenje i pražnjenje creva. Generalno, jača otpornost organizma.
Bogatstvo nitrata i visoka koncentracija vitamina i minerala kvalifikuje cveklu kao odličnog regulatora našeg krvotoka. S obzirom na to da opušta i širi krvne sudove, cvekla može da poboljša cirkulaciju, ali i da reguliše krvni pritisak. Mala studija rađena 2012. godine pokazala je da je 13 muškaraca koji su popili samo jednu čašu soka cvekle snizilo sistolni krvni pritisak, a tri sata kasnije zabeleženo je i manje zgrušavanja krvi, u poređenju sa osobama koje su pile vodu.
Cvekla nema samo potencijalno pozitivan uticaj na krvni pritisak. Ovaj plod bogat je biljnim alkaloidom zvanim betain, kao i folatom B-vitamina. Ta dva sastojka zajednički dejstvom utiču na snižavanje nivoa homocisteina u krvi. Homocistein je aminokiselina nastala transmetilacijom metionina. Povećanje nivoa homocisteina povećava rizika od neželjenih kardiovaskularnih oboljenja, pre svega od oštećenja arterija oštećenja arterija i srčanih bolesti. Inače, cvekla je takođe bogata i betalainima, skupom moćnih antioksidansa i antiinflamatornih sredstava koja se bore protiv hroničnih bolesti povezanih sa slobodnim radikalima i upalama poput srčanih bolesti, gojaznosti, a trenutno se ispituje dejstvo cvekle kao „borca“ protiv raka.
Naša jetra obavlja težak posao pročišćavanja krvi i „detoksikacije“ tela. Kako bismo joj olakšali ovaj posao možemo je svakodnevno počastiti porcijom cvekle. Istraživanja pokazuju da betain, aminokiselina koja se nalazi u cvekli može da pomogne u sprečavanju i smanjenju nakupljanja masnoća u jetri. Studije na životinjama, na primer, pokazale su da pacovi kojima je dat sok od repe imaju viši nivo detoksikacionih enzima u krvotoku. S druge strane, istraživanja na ljudima sa dijabetesom pokazala su da betain poboljšava funkciju jetre, blago smanjuje holesterol, a utiče i na umanjenje jetre.
Nedostatak crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi praćeno je stanjem zvano anemija. Hemoglobin je protein bogat gvožđem i zbog njega je krv crvene boje. Zbog toga se osobama koje pate od anemije zbog nedostatka gvožđa preporučuje uvođenje cvekle, kao veoma bogate gvožđem, u redovnu ishranu. Imajući u vidu kako deluje na naše krvne sudove, cvekla će nam pomoći da unesemo više kiseonika u organizam. A zauzvrat dobijamo povećanje broja crvenih krvnih zrnaca u telu.
Jedan od načina da se pobedi neredovnost stolice i zatvor jeste hrana bogata vlaknima, poput cvekle. Šolja soka od cvekle ima oko 4 grama dijetetskih vlakana, posebno nerastvorljivih vlakana, koja pomažu u smanjenju rizika od zatvora, hemoroida i divertikulitisa. Pokazalo se i da betain, kojim je repa bogata, poboljšava varenje. Naravno, treba uzeti u obzir da naša mokraća nije jedina stvar koja će zbog cvekle na meniju promeniti boju. Ne uznemiravajte se ako primetite i da je stolica drugačije boje. To važi za period od 24 do 72 sata nakon obroka u koji je bila uključena i cvekla.