Tumor želuca može da izazove blokade tako da hrana ne može normalno da prođe iz jednjaka u želudac ili iz želuca u creva, što prilično otežava ishranu pacijenta, zbog čega se preporučuje hrana koja najviše prija osoba sa karcinomom želuca
Rak želuca izaziva uobičajene tegobe kod ljudi koji imaju ovaj karcinom, a koje se, pre svega, odonose na problem sa ishranom i varanjem hrane. S obzirom na to da je rak želuca četvrti najčešći karcinom u globalnoj populaciji, prema procenama, svake godine u svetu se razvije milion novih slučajeva. Ishrana igra važnu ulogu u borbi protiv bilo koje bolesti, zbog lečenja raka želuca, koje može da podrazumeva operaciju uklanjanja dela ili celog želuca, pacijenti često imaju problem sa apetitom i varenjem hrane.
Problemi sa ishranom i varenjem hrane osoba koje karcinom želuca javljaju se zbog:
Osim lošeg apetita pacijenata i načina na koji vare hranu, mnogi ljudi brzo gube težinu, osećaju bol u stomaku, i imaju osećaj da su siti i samo kad vide hranu. Gubitak težine je veoma čest problem kod ljudi sa rakom želuca. Tumor želuca može da izazove blokade, tako da hrana ne može normalno da prođe iz jednjaka u želudac ili iz želuca u creva, što otežava ishranu. Kada rak uznapreduje, sposobnost tela da koristi energiju iz hrane se menja. Kao rezultat toga, energija se sagoreva brže i ta povećana potrošnja energije, u kombinaciji sa manjim unosom hrane, rezultira gubitkom težine.
Ljudi sa rakom želuca često gube apetit, a mnogo češće osećaju da uopšte nisu gladni. Nakon operacije raka želuca, čovek možda neće moći da jede velike obroke i može da se oseća sit nakon što pojede male količine hrane. Ova pojava zavisi od toga koliki deo želuca je uklonjen operacijom. Preostali želudac ili tanko crevo možda neće pravilno da vare hranu ili apsorbuju masti i hranljive materije iz hrane. Takođe, problem stvara i Dumping sindrom koji može da oteža održavanje težine. Dumping sindrom je stanje koje uzrokuje prebrzo kretanje hrane ili tečnosti kroz želudac i tanko crevo. Može se javiti kada se ukloni deo ili ceo stomak. Lekari naglašavaju da je važno održavati težinu, čak i ako se apetit promenio, a pravilna ishrana pomaže telu da se bori protiv bolesti i da se nosi sa efektima lečenja raka želuca.
Ako gubitak težine predstavlja problem, neki od saveta stručnjaka mogu da budu od pomoći:
Osećaj sitosti može da se javi i kod ljudi koji uopšte nisu operisali rak želuca. U slučaju da je bilo hirurške inervencije, operacija smanjuje veličinu želuca i može da izazove ožiljke na zidu želuca. Hirurgija takođe može da ošteti vagusni nerv, koji opušta zid želuca kada hrana uđe u želudac. Stanje može da se poboljša kako se preostali deo želuca proširuje ili kako se telo prilagođava promenama u varenju. Čak i bez operacije, želudac se može prazniti mnogo sporije, održavajući osećaj sitosti duže vreme.
Ako osećaj sitosti nakon jela, i to malih količina hrane predstavlja problem, sledeći saveti mogu da budu od pomoći:
Birajte hranu bogatu proteinima koji pomažu telu da popravi oštećene ćelije i tkiva. Takođe pomaže i imunološkom sistemu da se oporavi od bolesti. Dobri izvori proteina su:
Vitamin B12 je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i za održavanje zdravlja nervnog i digestivnog sistema. Nizak nivo vitamina B12 se javlja nakon što se ukloni ceo ili deo želuca i može dovesti do anemije. Ćelije u sluzokoži želuca (parijetalne ćelije) stvaraju supstancu koja se zove unutrašnji faktor, koji pomaže telu da apsorbuje vitamin B12. Anemija uzrokovana niskim nivoom vitamina B12 naziva se perniciozna anemija. Ljudima koji su imali operaciju raka želuca često se daje vitamin B12 (injekcijama ili oralnim suplementom) kako bi se sprečila anemija.
Gvožđe je mineral koji je važan u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Kiselina u želucu pomaže telu da apsorbuje gvožđe. Ako je pacijent imao operaciju uklanjanja želuca (gastrektomiju), nivo gvožđa može da se smanji. Gvožđe može da padne i ako se deo duodenuma, gde se apsorbuje većina gvožđa, ukloni tokom gastrektomije. Nizak nivo gvožđa može da dovede do anemije. Posle gastrektomije pacijentima se obično propisuje dodatak gvožđa, a dijetetičar na spisak dozvoljenih namirnica stavlja zeleno lisnato povrće, crveno meso i ribu.
Kalcijum je važan mineral za izgradnju jakih kostiju i zuba. Kada se duodenum ukloni operacijom, telo apsorbuje manje kalcijuma. Apsorpcija kalcijuma je takođe smanjena Damping sindromom jer se sadržaj želuca prebrzo prazni u creva. Ljudi sa karcinomom želuca možda neće dobiti dovoljno kalcijuma iz hrane, a sve to može da dovede do sledećeg problema – osteoporoze.
Folat je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nizak nivo folata može da bude problem jer ljudi sa rakom želuca mogu da oseću teškoće da se pridžavaju zdrave ishrane. Promene u strukturi želuca i creva nakon operacije mogu promeniti apsorpciju i varenje folata u telu. Nedostatak folne kiseline može dovesti do anemije zbog čega bi trebalo uzimati suplement folne kiseline.