Ishrana

Hleb štiti od gastritisa, skoka šećera i nadutosti ako se koristi na jedan način

Piše: Danijela Tadić

Kod sveže ispečenog vrućeg hleba, testo je iznutra meko i lepljivo. Ova "lepljivost" stvara grudvice koje izazivaju neprijatan osećaj u stomaku i nadutost, kaže Nataša Đukić, dijetetičar - nutricionista

Hleb, vruć i svež hrana je kojoj malo ko može odoleti. Odstojao hleb s druge strane nije naročito ukusan, ali predstavlja mnogo zdraviju opciju od sveže ispečenog hleba. Veruje se da je posle pečenja kvasac u hlebu aktivan još do 7 sati i da može kada dospe u želudac da izazove neprijatnu kiselinu. Svež hleb nije dobra opcija ni za osobe koje pate od nadutosti, gastisa, čira na želucu, dijabetesa.

Zašto je bajat hleb bolji izbor?

Hleb u Srbiji je simbol ali i omiljena hrana. I pored toga što je potrošnja hleba, prema nekim statistikama u poslednjih nekoliko godina u stalnom padu, Srbija spada u red evropskih zemalja sa najvećom potrošnjom hleba. Najviše hleba na godišnjem nivou konzumira se u Turskoj 199,6 kg po osobi, slede Srbija i Crna Gora sa 135 kg po glavi stanovnika i Bugarska sa 133,1 kg hleba po glavi stanovnika.

– Odstajao hleb možda nije naročito ukusan, ali predstavlja zdraviju opciju od sveže ispečenog hleba. Za potrebe istraživanja iz 2017. godine, australijski načnici su ispekli beli hleb i ostavili ga, nedelju dana, da odstoji na različitim temperaturama. Posle toga su testirali mlevene uzorke i otkrili da bajate mrvice imaju viši nivo otpornog skroba od svežeg hleba. Kada se crevne bakterije hrane ovom vrstom skroba, one ga pretvaraju u masne kiseline koje imaju višestruku korist za naše zdravlje – kaže za portal eKlinika nutricionista-dijetetičar Nataša Đukić.

Grudvice koje stvaraju neprijatan osećaj u stomaku

Posle pečenja vrući kvasac ostaje aktivan u hlebu još 6 do 7 sati, a kada dospe u želudac, kako objašnjava Nataša Đukić on nastavlja da se fermentiše što dovodi do povećanja kiselosti u želucu, pa može doći do upala sluznice, gastritisa, pa čak i pojave čira na želucu.

– Kod sveže ispečenog vrućeg hleba, testo je iznutra meko i lepljivo. Ova „lepljivost“ stvara grudvice koje izazivaju neprijatan osećaj u stomaku i nadutost. Grudvice su suviše „guste“ i telo ih teško vari. Zato, ako ste primetili da nakon ručka osećate nadutost, težinu u stomaku ili nelagodu u crevima, obratite pažnju na hleb koji jedete, zamenite ga ili potpuno isključite iz ishrane. Probleme možete da izbegnete upotrebom hleba bez kvasca – precizira Nataša Đukuć.

Prednosti otpornog skroba

Prema nekim statistikama, rak debelog creva odgovoran je za čak 8 odsto svih smrtnih slučajeva od karcinoma. Nataša Đukić upućuje nas na nedavne studije koja pokazuju da odstajali hleb može sprečiti rak debelog creva. Konkretno, studija je izmerila uticaj temperature na neku vrstu skroba, nazvanog otporni skrob, koji hleb počinje da proizvodi  posle pečenja.

– Otporni skrob, je skup molekula ugljenih hidrata otpornih na sopstvene digestivne enzime u telu. Kao što sam već napomenula, crevne bakterije su u stanju da ga jedu, što proizvodi korisne nusproizvode. Na ovaj način su creva zdrava, manje je gojaznosti i reguliše se rad hormona zaduženih za varenje. Podržava se i rast zdravih ćelija duž zidova debelog creva, što bi moglo uticati na zaustavljanje ćelijske reakcije koja dovodi do raka debelog creva – navodi Nataša Đukić.

Studija je, kako ona dodaje, otkrila da ovog oblika skroba ima u većoj količini u starom hlebu koji odstoji. Veruje se i da je veći sadržaj optornog skoba u hlebu celih žitarica.

Prednosti zamrznutog hleba

Zamrznut hleb, to jest, hleb koji se zamrzne pa potom pre upotrebe odmrzne, savetuje se osobama koje se leče od dijabetesa tipa 2.

– Čak i kad se hleb odmrzne, ti skrobovi se ne mogu vratiti u prvobitno stanje. Za većinu ljudi to je dobra stvar, jer veći udeo otpornog skroba znači da se jednom smrznuti hleb sporije vari i uzrokuje blaži skok šećera u krvi. Tako se potencijalno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 – naglašava Nataša Đukić.

Prepečen hleb i dijabetes

Stručnjaci preporučuju osobama koje pate od dijabetesa upotrebu prepečenog hleba. Smatra se da tostiranje hleba smanjuje sadržaj masti u hlebu i snižava glikemijski indeks.

– Kao i masnoća, glikemijski indeks može uzrokovati da dobijete na težini. Ako ste dijabetičar i svakodnevno konzumirate hleb, onda to nije dobro za vaše zdravlje. Ali kada ga prepečete, snižava se glikemijski indeks. Ovo je veliko olakšanje za osobe koje pate od dijabetesa – kaže Nataša Đukić.

Prepečeni hleb savetuje se i kod stanja dijareje, pomaže da se dijareja što pre zaustavi i da se normalizuje rad probavnog sistema.

Na šta je potebno obratiti pažnju ako tostiramo hleb?

Ukoliko se odlučimo na konzumaciju tostiranog hleba, moramo paziti da pri procesu pripreme hleb ne zagori. Zagoreli tost sadrži akrilamid, koji nastaje u skrobnoj hrani tokom obrade na visokim temperaturama kao što su pečenje i prženje. Smatra se da visoke količine akrilamida mogu povećati rizik od pojave raka. Nataša Đukić potvrđuje da je akrilamid prisutan u mnogim različitim vrstama hrane i da je prirodni nusproizvod procesa kuvanja.

– Najveći nivoi ove supstance nalaze se u hrani sa visokim sadržajem skroba koja je pripremljena na temperaturi iznad 120 stepeni Celzijusa, kao što su čips, hleb, žitarice, keks, krekeri, kolači i kafa. Kada je u pitanju proces tostiranja hleba, tokom pečenja, šećer, aminokiseline i voda prisutni u hlebu se kombinuju da bi stvorili boju i akrilamid – kao i ukus i aromu. Mogući efekti izlaganja akrilamidu uključuju povećan rizik od pojave raka i negativne efekte na nervni i reproduktivni sistem. Stepen rizika zavisi od nivoa izloženosti akrilamidu, tako da ne dozvolite da vaš tost previše potamni i postane “reš” – precizira sagovornica potrala eKlinika.

Prednosti svežeg hleba

Sve ovo, ipak, ne znači da svež hleb nema nikakve zdravstvene prednosti, pre svega kada je u pitanju veći sadržaj vlage, kalcijuma i vitamina B.

– Veći sadržaj vlage poboljšava apsorpciju ovih elemenata. Zamrzavanje i tostiranje hleba usporiće probavu, sveži beli hleb i dalje je koristan izvor energije pre vežbanja, zbog višeg glikemijskog indeksa jer se brže pretvara u šećer u krvi – ističe Nataša Đukić.

Kada je potrebno preispitati upotrebu hleba?

Postoje određena stanja kada je poželjno u potpunosti izbaciti hleb iz ishrane.
– Bez obzira da li se godinama borite sa hipertenzijom ili ste tek nedavno otkrili da vam je krvni pritisak povišen, izbacivanje hleba iz ishrane može biti najlakši način da normalizujete svoje zdrastveno stanje. Takođe, ako ste primetili neprijatan osećaj u stomaku nakon konzumiranja hleba, to je znak da je vreme da odbacite hleb. Osobe sa celijakijom, imunološkim stanjem izazvanim unosom glutena, često pate od jakog nadimanja, bola, dijareje ili zatvora, posle konzumacije glutena, kojeg ima u hlebu – kaže Nataša Đukić.

Ona navodi da bi osobe kojima je nedavno dijagnostikovan dijabetes ili predijabetes, možda trebalo da preispitaju unos hleba, barem preventivno.

– Mnogi komercijalno dostupni hlebovi su puni rafinisanog šećera, što može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike za pojedince čiji šećer u krvi nije adekvatno kontrolisan. Ljudima sa dijabetesom koji odluče da zadrže hleb u ishrani preporučuje se hleb sa celim zrnom– ističe Nataša Đukić.