Ishrana

Limun tart – poslastica za sva godišnja doba

Priredio/la: I. V.

Zimska sezona ograničava izbor svežeg voća, ali, limun nam je uvek dostupan, a od njega se mogu napraviti veoma ukusne poslastice

Limun tart je osvežavajuća poslastica koja može da se pravi tokom cele godine, recept menja sezonski, uz zavisnosti od aktuelnih svežih namirnica koje mogu da se nabave. U zimskom periodu, kada je u ponudi najmanje svežeg voća potrebnog za fil ili dekor, najlepše je zasladiti se klasičnim tartom od čokolade i vanile, a s obzirom na to da nam je limun uvek dostupan, i limun tart je uvek u igri. Veruje se da je krem od limuna, koji je postao poznat kao limun tart, prvi put pripremljen u Engleskoj, među protestantskim kvekerima tokom 18. veka i da je recept otputovao u Severnu Ameriku 1774. godinu.

Namirnice potrebne za testo za limun tart

150 g maslaca
1 izrendana korica limuna
1 vanilin šećer
1 jaje
150 g šećera
250 g mekog brašna

Namirnice potrebne za fil

3 jaja (cela)
3 žumanca
3 srednja limuna
1 pomorandža
100 g maslaca
150 g šećera
izrendana korica jednog limuna
1 vanilin šećer
100 g bele čokolade

Kako se priprema limun tart

Sve sastojke potrebne za testo od kojeg se pravi korica/podloga pomešajte u dubljoj posudi i umesite rukama. Od testa napravite kuglu i umotajte je u samolepljivu foliju. Ostavite testo u frižider ili zamrzivač da se stegne. Dok se testo hladi, počnite da pripremate fil.
Mikserom umutite jaja i šećer. Iscedite sok od jedne pomorandže i jednog limuna i dodajte ga u smesu s jajima i šećerom. Dodajte i izrendanu koricu limuna. U dublju šerpu zagrejte vodu sve dok ne provri i na paru stavite metalnu posudu sa smesom u kojoj ste umutili jaja, šećer i sok citusa i mutilicom ili mikserom mešajte smesu sve dok ne dobijete gusti krem. Budite strpljivi jer ovaj proces može da potraje i do 30 minuta.

Kada je krem dobio željenu gustinu dodajte u njega maslac iseckan na kockice i belu čokoladu. Dobro sve promešajte i sjedinite dok se svi sastojci ne otope a zatim smesu stavite sa strane da se hladi na sobnoj temperaturi dok pripremite testo, rernu zagrejte na 180°C.
Izvadite testo iz hladnjaka i staviti ga između dve prozirne folije ili kese za zamrzivač. Razvaljajte testo tako da bude debljine nešto veće od kalupa, pleha ili posude u kojoj ćete ga peći. Skinite gornju foliju i prebacite testo u kalup za pečenje, a drugu foliju odvojte od testa. Prstima skinite višak i utisnite testo, posebno na ivicama kalupa.

Pre stavljanja kalupa u rernu prekrijte testo papirom za pečenje i na papir stavite šta imate pri ruci (kamenčiće, pasulj, sočivo…) kako bi pritisnuli testo i onemogućili ga da se nadigne. Testo pecite oko 15 minuta, izvadite iz rerne, skinite papir za pečenje, vratite u rernu i nastavite da ga pečete još oko 10 minuta.
Kada izvadite testo iz rerne, nalijte ga kremom od limuna i nastavite da ga pečete još 15 minuta.
Posle pečenja ostavite tart da se dobro ohladi, a zatim možete da ga ukrasite seckanim sezonskim voćem, a tokom zime obično se umuti šlag koji može malo da se „zarumeni“ u vrućoj rerni.