Ishrana

Zelena dijeta za čišćenje organizma i lepšu figuru

Priredio/la: I. V.

Namirnice potrebne za ovu dijetu su voće, povrće i integralne žitarice, dok vitamini, minerali i ostali nutrijenti, kojima su bogate namirnice koje se moraju konzumirati, oslobađaju organizam od toksina i omogućavaju zdravo mršavljenje

Zelena dijeta ne bi trebalo da se smatra nekim pomodnim trendom koji nameće ishranu zasnovanu isključivo na zelenom voću i povrću. Naprotiv. Zelena ishrana zapravo je održiva, dobra i za nas i za  planetu – i mnogo ju je lakše slediti je nego što se možda misli. A i odličan je način pročišćavanja tela nakon zimskog perioda i teže ishrane. Naravno, očekujte i lepšu figuru.

Zašto nam je potrebna zelena ishrana

Ujedinjene nacije UN definišu održivu prehranu kao „onu ishranu sa malim uticajem na životnu sredinu a koja doprinosi sigurnosti hrane i ishrane, kao i zdravom životu sadašnjih i budućih generacija“. Drugim rečima, zelena ishrana nije samo pridržavanje zdrave ishrane danas – već osigurava da i naša deca i unuci mogu da jedu kvalitetnu hranu.

Oslobađanje organizma od toksina

Zelena dijeta namenjena je osobama koje ne jedu meso, htele bi da skinu po neki kilogram viška, na što zdraviji način. Glavne namirnice potrebne za ovu dijetu su voće, povrće i integralne žitarice. Vitamini, minerali i ostali nutrijenti, kojima su bogate namirnice koje se moraju konzumirati, oslobađaju organizam od toksina i omogućavaju zdravo mršavljenje.
 Svaki dan se jede više – manje po istom rasporedu, ali je vrlo važno da se kombinuju različite namirnice.

Zeleni jelovnik

Kada se probudite prvo popijte čašu voćnog soka.
Doručak: Sveže voće, po izboru
Međuobrok: Sveže povrće (salata), tost od integralnog brašna ili supa (pileća, juneća) ili čaša mleka
Ručak: Sveže povrće i krompir ili umesto krompira možete jesti pirinač ili komad sira
Večera: Mešana salata.
Napomena: Krompir se uvek jede sa salatom.

Pažljivo kombinujte namirnice

Voće nemojte da kombinujete ni sa čim drugim i nemojte ga jesti odmah nakon neke druge vrste namirnica. Jedite ga na prazan želudac. Nakon zelenog povrća sačekajte najmanje 30 minuta, a posle krompira i pirinča treba sačekati najmanje 3 sata, pa tek onda jesti voće. Mleko je takođe
zaseban obrok i ni ono ne sme da se meša s drugim namirnicama.