Zdravlje

Napravljen brzi test kojim se salmonela otkriva kod kuće

Priredio/la: I. V.

Rezultat današnjih analiza na salomenlu čeka se najmanje 24 sata i mora da se radi u laboratoriji, ali, novi test, koji otkriva kontaminaciju ovom bakterijom, može da se uradi kod kuće za vrlo kratko vreme, ali i da se njime testiraju jaja, govedina i druge mlečne namirnice

Salmonela bakterija izaziva salmonela infekciju koja se prenosi sa izmeta ljudi ili životinja na druge ljude ili životinje. Salmonella typhi je jedina vrsta salmonele koja živi samo kod ljudi i prenosi se samo sa čoveka na čoveka, preko kontaminirane hrane ili vode. Bakterija može da izazove ozbiljnu i po život opasnu infekciju zvanu tifusna groznica, praćenu dijarejom, za čije lečenje su potrebni antibiotici. Ali, ova infekcija ubuduće će moći brzo da se otkrije kućnim testom.

Test za sat vremena otkriva da li je salmonela prisutna u mesu

Istraživači sa McMaster University napravili su brz i jeftin kućni test za otkrivanje kontaminacije salmonelom u piletini i drugoj hrani. Novi test, predstavljen u časopisu Angewandte Chemie, mogao bi da poboljša sigurnost hrane, smanji troškove prerade sveže živine i druge hrane i spreči široko povlačenje robe identifikovane kao kontaminirane. Tim istraživača pokazao je da test daje tačne rezultate za sat vremena ili manje, bez potrebe za dodatnom opremom ili izvorom napajanja, u poređenju sa trenutnim praćenjem kroz laboratorijske kulture, kojima je potrebno najmanje 24 sata kako bi se dobili rezultati.

Bezbedan način obrade i drugih namirnica

Kada se učini komercijalno dostupnim, novi test bi mogao da bude najkorisniji za prerađivače živine, koja se najlakše kontaminira. Test bi takođe bio koristan za bezbednu obradu druge hrane koja je posebno osetljiva na salmonelu, kao što su jaja, mlečni proizvodi i mlevena govedina. Jedan veliki prerađivač živine svake godine obavlja desetine hiljada laboratorijskih testova na salmonelu. Smanjenje ili čak eliminisanje potrebe za laboratorijskim kulturama preko noći predstavljalo bi značajne uštede i olakšalo bi rano prepoznavanje kontaminacije.

– Test svako može da koristi u okruženju gde se priprema, obrađuje ili prodaje hrana. Postoji balans između cene, pogodnosti i potrebe. Ako je jeftin, pouzdan i lak, zašto ga ne iskoristiti – istakao je koautor studije Yingfu Li, profesor biohemije, koji vodi McMaster Functional Nucleic Acids Research Group (McMaster istraživačku grupu funkcionalnih nukleinskih kiselina).

Što je salmonela veće koncentracije, to je svetlija boja testa

Zaštita javnosti od salmonele je visoki prioritet za proizvođače hrane, trgovce na malo i regulatore, jer je to jedan od najčešćih i ozbiljnih oblika infekcija koje se prenose hranom, uzrokujući 155.000 smrtnih slučajeva širom sveta svake godine. Naučnici objašnjavaju da novi test funkcioniše uz pomoć molekula sintetičke nukleinske kiseline, koji je razvijen na McMaster University.

Molekul se, kako objašnjavaju, nalazi u sendviču između mikroskopskih čestica kao što je zlato. Test platforma oblaže unutrašnjost vrha pipete i počinje da deluje kada se tečni uzorak hrane koja se testira uvuče u epruvetu. Ako su prisutne bakterije salmonele, one prolaze kroz čestice, omogućavajući molekulu da „pobegne“. Kada se rastvor ispusti na papirnu test traku, prisustvo salmonele pokazuje se kao vidljiva nijansa crvene, zahvaljujući novom obliku biosenzora, koji je takođe kreirao McMaster tim. Što je veća koncentracija salmonele, to je svetlija boja.

– Korišćenje ovih testova je lakše nego korišćenje covid 19 testa, što su mnogi do sada već koristili. Kako bi test bio što efikasniji i korisniji, mora da bude lak za korišćenje – kaže koautor istraživanja Carlos Filipe, šef Odeljenja za hemijsko inženjerstvo na McMaster University