Rutinska kontrola šećera, prilagođena ishrana i određena medikamentozna terapija dobar su način da se spreče opasne komplikacije dijabetesa
Nivo šećera u krvi varira u toku dana i vrednosti nisu iste pre i posle jela. Kod zdravih osoba, dva sata posle ručka šećer bi trebalo da bude manji od 7.8 mmol/L, a osam sati posle obroka ispod 5.6 mmol/L. Za pacijente koji se leče od dijabetesa taj nivo bi trebalo da bude manji od 10.0 mmol/L.
Stručnjaci navode da ovi nivoi nisu nepromenjivo pravilo. Vrednosti šećera zavise od starosti osobe, tipa dijabetesa. Jedne vrednosti važe za osobe na insulinskoj terapiji, druge za trudnice.
Nivo šećera u krvi može da nam pomogne u izboru namirnica. Ovaj nivo je značajan pokazatelj, jer pomaže lekaru da odredi; da li nam je potreban insulin i u kojim dozama?
Šećer u krvi (glukoza) glavni je izvor energije koja je potrebna telu. Tokom procesa varenja, ugljeni hidrati kao što su šećeri, skrob i vlakna pretvaraju se u glukozu. Rizik od naglog skoka šećera je veći ukoliko u isto vreme konzumiramo velike količine ugljenih hidrata. Ovo stanje je jak faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, ali i dodatna opasnost za pacijente, jer otežava kontrolu dijabetesa.
Dobra kontrola šećera je posebno važna za pacijente obolele od dijabetesa kako bi se sprečila hiperglikemija (visok nivo šećer u krvi). Hiperglikemija može da bude okidač za oštećenje ćelija, i razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su gubitak vida, bolesti bubrega, srčani ili moždani udar. Rutinska kontrola šećera, prilagođena ishrana i određena medikamentozna terapija dobar su način da se spreče opasne komplikacije dijabetesa.
Nekim pacijentima lekari savetuju redovne kontrole šećera jedan ili dva sata posle obroka. Ovo praćenje je posebno bitno kod oba vida dijabetesa, jer pomaže pacijentima da ustanove kako hrana, lekovi i fizička aktivnost utiču na nivo šećera u krvi. Ova kontrola od posebne je važnosti za trudnice, kako bi se sprečio razvoj gestacijskog dijabetesa.
S druge strane, redovne kontrole vrednosti šećera u krvi bitne su i za osobe koje pate od hipoglikemije (niskog nivoa šećera). Hiperglikemija može biti posledica nekontrolisane upotrebe lekova za dijabetes. Nizak nivo šećera javlja se i kod hormonskog disbalansa, zloupotrebe alkohola, bolesti jetre, bubrega, pankreasa.
Redovne kontrole šećera posle obroka nisu toliko važne za zdrave osobe, za koje je bitno da redovno na sistematskim pregledima kontrolišu šećer. Pojačan oprez i nešto češća merenja vrednost savetuju se osobama sa predijabetesom.
Pored dobro izbalansirane ishrane veoma je važno da osobe koje se leče od dijabetesa konzumiraju dovoljne količine vode. U slučaju da ne unosimo dovoljne količine obične vode u krvi će biti više glukoze. Nivo šećera može da raste i pored toga što ne osećamo žeđ. Jači oblici dehidracije mogu za kratko vreme u velikoj meri povisiti šećer.