Zdravlje

Dugotrajne bolne zelene modrice mogu da budu skriveni znak karcinoma mekog tkiva

Priredio/la: I. V.

Bolne zelene modrice, posebno one koje mesecima ne prolaze, nisu samo rezultat reaktivnog inflamatornog procesa nakon što neko zadobije traumatsku povredu. Stanje može da bude i mnogo komplikovanije

Bolne zelene modrice, posebno one koje su dugo prisutne na koži, mogu u stvari da otkriju prisustvo karcinoma. Do ovog saznanja došao je istraživački tim, koji je vodila dr Brenna G. Kelly, dermatlog sa University of Arizona Cancer Center, nakon susreta sa mladom 30-godišnjom ženom koja je zadobila povredu, odnosno uvrnula ruku na akrojogi. Na mestu povrede posle nekoliko dana pojavila se bolna zelena modrica, koja se dve godine zadržala na koži. Ispostavilo se da je reč o pojavi retkog tumora koji sporo raste.

Zelene modrice kriju otok mekog tkiva i lezije

Iako je povređena mlada žena, koja nije imala problem sa poremećajem krvarenja, stavljala hladne obloge i nije naprezala povređeno mesto, bolna zelena modrica bila je uporna i nije se godinama povlačila. Prilikom lekarskog pregleda, na leđnom delu leve šake uočen je loše definisan indurirani plavo-zeleni plak. Rezultati radiografije pokazali su otok mekog tkiva, ali su inače bili neupadljivi. Naknadna magnetna rezonanca pokazala je heterogenu tečnu hiperintenzivnu i T1 heterogeno hiperintenzivnu leziju veličine približno 1,6 × 0,5 × 2,9 cm, koja je bila centrirana unutar dorzalnog potkožnog mekog tkiva šake.

Hemosiderotični fibrolipomatozni tumor je retka vrsta karcinoma

Neobičan slučaj mlade žene lekari su opisali u novom izveštaju, objavljenom pre neki dan u  časopisu JAMA Dermatology. Osim otoka mekog tkiva šake, lekari su primetili i „loše definisanu induraciju“ – stvrdnutu „plavo-zelenu ploču“ na šaci koja je uzrokovala zelene modrice. Takođe, pored otoka mekog tkiva šake magnetna rezonanca pokazala je malu masu, koja je ležala neposredno ispod kože. Tkivo uzeto iz ove mase bilo je prepuno masnih ćelija – pigmenta koji sadrži gvožđe, poznat kao hemosiderin, i dugih, vitkih ili vretenastih ćelija.

Prema navodima lekara, ove vitke ćelije pojavljuju se u različitim tumorima kože, oblogama unutrašnjih organa, kostima i mekim tkivima. Lekari su utvrdili da je žena imala hemosiderotični fibrolipomatozni tumor (HFLT) – retku vrstu tumora, koji se najčešće formira na stopalu ili zglobu, ali se pojavljuje na šaci ili zglobu u oko 10 odsto  prijavljenih slučajeva.
Hemosiderotični fibrolipomatozni tumor – HFLT je redak i tek nedavno opisan entitet. Stanje je prvi put opisano 2000. godine, a istraživanja pokazuju da su ove abnormalne izrasline obično benigne i retko postaju kancerogene – naveli su istraživači u svom izveštaju.

Zelene modrice nisu samo rezultat reaktivnog inflamatornog procesa

Istraživački tima naglašava da tačna patogeneza hemosiderotičnog fibrolipomatoznog tumora još nije razjašnjena, a uloga koju trauma igra u njegovom razvoju zahteva dalje istraživanje. Stručnjaci, koji su prvi opisali hemosiderotični fibrolipomatozni tumor, mislili su da mase mogu da se formiraju kao rezultat reaktivnog inflamatornog procesa nakon što osoba zadobije traumatsku povredu i zelene modrice. A to je zato što su mnogi njihovi pacijenti prijavili istoriju traume u istom delu tela gde se kasnije formirao hemosiderotični fibrolipomatozni tumor. Drugi lekari su smatrali da oštećenje krvnih sudova može nekako da podstakne formiranje tumora, ali je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdio pravi uzrok stanja. Do sada, kako su istakli, zelene modrice, koje javljaju nakon izvrtanja/uvijanja ili sportske povrede, nisu do sada bile prijavljivane kao uzrok razvoja hemosiderotičnog fibrolipomatoznog tumora koji se javlja na gornjim ekstremitetima, zglobovim ili šakama.