Prirodna medicina

Kim ne pomaže samo bebama kada imaju grčeve, već i u stvaranju antitela

Priredio/la: M. R.

Bočica ulja ove začinske biljke koja ima brojna lekovita svojstva pronađena je u Tutankamonovoj grobnici a spominje se i u Bibliji

Kim je po pronađenim zapisima često korišćen u staroj egipatskoj medicini. Faraoni su ga upotrebljavali kao začin za jela ali kao lek za lečenje mnogih bolesti – od upala do depresije. Istočni narodi su za crni kim govorili da leči doslovno sve sem smrti, a Biblija ga spominje kao sastavni deo hleba koji utiče na nadutost i pomaže kod žutice i bolesti pluća.

Riznica dobrih masnih kiselina i vitamina

Kim raste u istočnim i toplim zemljama (Egipat, Sirija, Indija). Bilo da govorimo o crnom ili onom koji je nešto svetlije, smeđe boje, radi se o biljci koja pored začinskog svojstva ima brojne koristi za zdravlje, ali ga ne treba mešati sa kuminom. Kim sadrži eterična ulja, vitamin C i više vrsta masnih kiselina. Ulje crnog kima bogato je omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama i preporučuje za široku upotrebu jer su neke od najraširenijih bolesti današnjice uzrokovane nedostatkom upravo ovih kiselina u prehrani. Kim sadrži i veliku količinu minerala (bakar, cink, kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum, selen, gvožđe) i drugih vitamina uz vitamin C (Vitamin A, E, vitamine B-kompleksa, tiamin, piridoksin, riboflavin, niacin).

Širok spektar stanja kod kojih pomaže kim

Kim se vekovima koristi kao sredstvo protiv stvaranja gasova i nadimanja ali i za jačanje želuca kod dispeptičkih tegoba (loše varenje). Čaj od kima pomaže bebama kod grčeva i to je jedno od njegovih najpoznatijih pozitivnih svojstava.

Podstiče bolju hormonsku ravnotežu i izbacivanje mokraće. Deluje pozitivno kod bolesti pluća i astme: utiče umirujuće na bronhije, alergijsku astmu, kašalj, ojačava imunitet, povećava proizvodnju antitela. Sprečava pojavu malignih bolesti jer podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, zdrave ćelije štiti od oštećenja doprinosi uništavnju ćelija tumora. Odličan je i kod kožnih problema.

Izuzetno je blagotvoran za žensko zdravlje: utiče na regulaciju menstrualnih tegoba, umiruje grčeve materice, olakšava bolove prilikom porođaja i sam porođaj, a ženama za vreme dojenja pomaže u stvaranju mleka.

Kod dece, odlične rezultate daje kod bronhitisa, astme, raznih alergija i atipičnog ekcema.

Kim je delotvoran i kod bolesti jetre i žuči (ciroza jetre, slaba jetra, uravnotežavanje masnoće); tegoba sa bubrezima i bešikom poput kamena, peska, infekcija bakterijama; bolesti srca – naročito aritmije i kod jačanja srčanog mišića, bolesti očiju i bolesti usta (ispiranje kod infekcija i lošeg zadaha, zubobolje, upale zubnog mesa i desni).

Koristi se i u kozmetičkim svrhe za negu kože i kose jer ima regenerišuća svojstva pa pomaže kod masne kože, akni, kod modrica i čireva. Utiče na smanjenje svraba, pojavu peruti i drugih problema kože glave.

Aktuelno: Kim za bolji imunitet i više antitela

Prestižni univerziteti širom sveta ispitivali su poslednjih decenija prošlog veka međusobno udruženo dejstvo T i B limfocita i crnog kima. Kao što je poznato, ove ćelije su osnova našeg imunog sistema i tzv. imunske memorije. B-limfociti proizvode antitela i jednim delom ih skladište, T-limfociti predstavljaju zasebnu grupu odbrambenih ćelija. Najveći broj T ćelija su tzv. pomagači, koji aktiviraju ćelije ubice i uništavaju one ćelije organizma koje je virus napao. U tom procesu se dalje podstiču B limfociti na proizvodnju antitela.

Ulje crnog kima je dalo izuzetno dobre rezultate u uspostavljanju ravnoteže i jačine ovog sistema najvažnijih ćelija u razvitku antitela.

Ulje crnog kima

Ovo ulje kod nas može da se pronađe u trgovinama zdrave hrane i apotekama. Njegova upotreba preporučuje se u različitim situacijama: kao prevencija i za podizanje opšteg stanja i imuniteta, svakog dana bi trebalo da se uzima jednom dnevno 12 kapi.

Kod reumatskih bolova, preporučljivo je zagrejanim uljem dva puta dnevno masirati bolno mesto.

U slučaju nadimanja, trebalo bi u 20 ml toplog mleka umešati kašičicu meda i dve kašičice ulja crnog kima, i to uzimati tri puta dnevno pre jela.

Inhalacija uljem crnog kima do 15 minuta dnevno pomaže kod astme, bronhitisa i upale sinusa u trajanju do 15 minuta, sedam dana u kontinuitetu. Potrebni su vam samo vruća voda, kapi ovog ulja i peškir.

Čaj od kima

Fitoterapeuti savetuju da bar dva puta nedeljno pijete čaj od kima. Priprema se jednostavno: u provrelih 150 ml vode naspite kašičicu kima i kuvajte pet minuta. Procedite i po želji dodajte kašičicu meda. Ovaj oblik je najlakši i najdelotvorniji za korišćenje jer „prolazi“ kroz ceo organizam.

Kim i jogurt

Ukoliko ste na nekom dijetetskom režimu ishrane, probajte kombinaciju mlevenog kima sa jogurtom, jednom dnevno. Naravno, ovo nije čarobni napitak za mršavljenje ali će uz vašu korigovanu ishranu i adekvatnu fizičku aktivnost, ubrzati proces i doprineti čišćenju organizma.