Korona

Omikron soj brzo se širi i već postaje dominantan u Velikoj Britaniji

Priredio/la: I. V.

Omikron soj do sada je registrovan u 63 zemlje, mnogo brže se prenosi sa čoveka na čoveka, a zbog sve većeg broja inficiranih Velika Britanija postala rizična teritorija

Omikron soj potvrdio je podatak da se brže širi od Delta varijante, a britanska vlada juče je podigla zvanični nivo pretnje od korona virusa u zemlji, upozoravajući da je brzo širenje Omikron mutacije pozicioniralo Veliku Britaniju kao rizičnu teritoriju. Za nekoliko dana, kako se očekuje, Omikron soj postaće dominantan u UK.

Omikron soj počeo da puni bolnice

Glavni medicinski službenici Velike Britanije, Škotske, Velsa i Severne Irske rekli su da pojava ovog visoko prenosivog novog soja „dodaje dodatni i brzo rastući rizik za javne i zdravstvene službe“.  Preporučili su podizanje nivo upozorenja sa 3 na 4 na skali od 5 tačaka. A najviši nivo 5 ukazuje na to da vlasti misle da će zdravstveni sistem biti preopterećen. 

Doktori su naveli da prvi dokazi pokazuju da se Omikron širi mnogo brže od trenutno dominantne Delta varijante i da vakcine nude manju zaštitu od njega. Britanski zvaničnici takođe kažu da će Omikron verovatno zameniti Delta soj kao dominantnu varijantu u Velikoj Britaniji već za nekoliko dana. Podaci o tome koliko je ovaj soj korona virusa zaista ozbiljan znaće se tokom narednih nedelja, ali hospitalizacije uzrokovane Omikron sojem već se dešavaju i verovatno će se brzo povećati, naglasili su britnaski zvaničnici. Slučajevi visoko prenosive Omikron varijante udvostručuju se svaka dva do tri dana u Velikoj Britaniji, istakao je premijer Boris Johnson, i najavio da „dolazi talas plime Omikron soja“.

Ponovo uvedena ograničenja

Zabrinutost zbog nove varijante navela je konzervativnu vladu Boris Johnsona da ponovo uvede ograničenja koja su ukinuta pre skoro šest meseci. Maske moraju da se nose u većini zatvorenih prostorija, moraju da se pokažu sertifikati o vakcinama za ulazak u noćne klubove, a ljudi se pozivaju da rade od kuće, ako je moguće. Međutim, mnogi naučnici kažu da je malo verovatno da će to biti dovoljno i pozivaju na strožije mere. Vlada Borisa Johnsona to pokušava da izbegne, ali ima za cilj da se svi stariji od 18 godina ponudi dopunska, treća doza vakcine do kraja januara.

Omikron soj izaziva manje ozbiljne simptome

Svetska zdravstvena organizacija za sada raspolaže informacijama da se Omikron soj lakše prenosi od Delta soja i smanjuje efikasnost covid 19 vakcina, ali izaziva manje ozbiljne simptome. Delta varijanta, prvi put identifikovana u Indiji ove godine, odgovorna je za većinu svetskih infekcija korona virusom. SZO je saopštila da se Omikron proširio u 63 zemlje, ali je naglasila da nedostatak podataka znači da se ne može reći da li je brzina prenosa Omikron soja bila zato što je bio manje sklon imunološkim odgovorima, većoj prenosivosti ili kombinaciji oboje.

Prvi dokazi ukazuju da Omikron izaziva smanjenje efikasnosti vakcina protiv covid 19 infekcije i prenosa, a s obzirom na trenutne dostupne podatke, verovatno je da će Omikron nadmašiti Delta varijantu, tamo gde postoji prenos i širenje virusa u zajednici. Omikron infekcije su do sada izazivale „blage“ bolesti ili asimptomatske slučajeve, ali SZO je rekla da su podaci nedovoljni da bi se utvrdila klinička težina varijante.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.