Naučnici testirali kako eksperimentalna žvaka može da ograniči širenje kapljica opterećenih virusom kada zaraženi ljudi pričaju, dišu ili kašlju
Žvakaća guma, kao novi eksperimentalni proizvod, mogla bi da smanji količinu čestica korona virusa u pljuvački i pomogne u usporavanju prenosa, navodi se u nedavno završenoj studiji objavljenoj u časopisu Molecular Therapy.
Eksperimentalna žvaka sadrži protein koji „zarobljava“ čestice virusa i može ograničiti širenje kapljica opterećenih virusom kada zaraženi ljudi pričaju, dišu ili kašlju.
– Žvakaća guma sa proteinima koji hvataju viruse nudi opštu pristupačnu strategiju za zaštitu pacijenata od većine oralnih ponovnih infekcija virusom kroz uklanjanje ili minimiziranje prenosa na druge naveli su autori studije.
Istraživači sa University of Pennsylvania testirali su žvakaću gumu u laboratorijskim uslovima koristeći uzorke pljuvačke i briseva hospitalizovanih pacijenata sa potvrđenim covid 19. Žvaka sadrži kopije proteina ACE2 na površini ćelija, što je „šiljak“, S protein, koji korona virus koristi da probije ćelije i inficira ih.
Tokom eksperimenata, čestice virusa su se zakačile za ACE2 receptore u desnima, a virusno opterećenje u uzorcima palo je za više od 95 odsto, saopštili su istraživači.
Guma ima osećaj i ukus kao konvencionalna žvakaća guma i može se čuvati godinama na normalnim temperaturama, a žvakanje gume ne oštećuje molekule ACE2 proteina, navodi se u istraživačkom radu.
– Korišćenje žvakaće gume za smanjenje virusnog opterećenja u pljuvački bi doprinelo globalnim naporima za vakcinaciju i moglo bi da bude korisno u zemljama u kojima vakcine nisu široko dostupne ili pristupačne – naveli su istraživači i dodali da je žvaka napravljena od biljnog materijala kliničkog kvaliteta i formulisana je da ispuni zahteve FDA. Eksperimentalna žvaka još nije dostupna za upotrebu, ali istraživači u SAD će nastaviti da je testiraju.